onsdag 25 september 2024

Fantasmas

Julio Torres liv är som en dröm från 80-talet. TV-serien Fantasmas är tydligt inspelad i studiomiljö, inte riktigt tillräckligt ljussatt och med en kameralins som gör allt suddigt, och det är precis det som gör den lik en underbar dröm. Julio är en influencer och i hans värld har alla hans vänner likadana (halv-)glamourösa jobb när de inte är ute och festar. Redan från början har Julio inte bara en assistent, den runda roboten Bibo, utan även den magnifika Vanesja med garderob, makeup och kroppsspråk som inte står Joan Collins i Dynasty efter.


Livet är till största delen bekymmerslöst men krångel från den byråkratiska omvärlden letar sig in ibland, ofta i form av krav på "Proof of existence", en form av ID-kort som Julio bara vägrar att skaffa. Ramhandlingen är att Julio letar efter ett ultradyrt snäckörhänge med juveler som han impulsköpte för att genast förlora under en utekväll. Dessutom behöver han skaffa en lägenhet men då måste han ju ha Proof of existence - hur kan han komma runt det?


Av och till blir Julios till största delen gulliga navelskådande litet repetitivt, men Fantasmas är ju också bräddfylld av fantastiskt påhittiga sidohistorier, rena fantasier som får liv och hamnar i fokus ett tag, ofta framförda av de många kändisar som gör cameos. Ett tidigt exempel är när bokstaven Q ifrågasätter sin tidiga plats i alfabetet och tycker att han borde vara närmare de andra spännande bokstäverna X, Y och Z. Q spelas ypperligt av Steve Buscemi och den här utvikningen är fantastiskt rolig. 


Helt fascinerande är den tredje assistenten som träder in i Julios liv, sociala medier-experten Pirulinpinpina. Hon ser ut som en taffligt hemmagjord smurf, talar med ASMR-röst, är mycket bestämd om sin integritet och tar $500 för sina korta truismer.

Julio Torres värld är en underbar 80-talsdröm att gå vilse i och önska att man fick stanna kvar.

Inga kommentarer: