torsdag 19 september 2024

Abbott Elementary

Abbott Elementary är en grundskola i ett eftersatt område i Philadelphia, I TV-serien med samma namn. Nu är det inte en eländeshistoria om barn med problem, utan en feelgood-komedi som fokuserar på vuxna och deras problem som oftast är av den lättare arten och löses på tjugo minuter. När det receptet fungerar så är det toppen, och det gör det här. 


Persongalleriet är varierat och ger goda möjligheter till krångel, igenkänning och sympati, särskilt som alla i grunden vill det bästa för eleverna. Det märks i och för sig inte så mycket hos rektorn Ava Coleman, som mest vill synas själv i sociala medier, men de påhittiga lärarna klarar det mesta trots rektorns insatser. Abbott Elementary har dokumentär-stilen med ett fiktivt kamerateam som följer de dagliga händelserna, varvid några (de äldre, mer erfarna lärarna) ignorerar kameran, de yngre kastar menande blickar ditåt när något speciellt har hänt, och Ava förstår spelar ut allt hon har fast det gör hon ju alltid.


Seriens skapare Quinta Brunson spelar den nyblivna och positiva läraren Janine Teagues, som bara sällan får så mycket handledning och uppmuntran som hon drömmer om av den mer erfarna lärarna. Till dem räknar vi den djupt religiösa Barbara Howard och den tuffa Melissa Schemmenti. Likaså ung och entusiastisk men med en annan vinkling är Jacob Hill, medan den likaledes nyanställde Gregory Eddie är mer desillusionerad av ett par olika skäl.


Det är skickligt att kunna göra komedi av en grupp människor som alla i grunden är sympatiska, och därtill inte basera feelgood-elementet på de charmiga skolbarnen. Visst händer det att elevers kommentarer eller skolutflykter driver handlingen framåt, men det är lärarnas relationer och nojor som står för humorn. Då och då kliver det in någon känd gästskådespelare, men de överglänser aldrig kärngänget och det är deras historier man är engagerad i. Är det en smart idé att anställa en gammal bästis som konstlärare? Är det eleverna eller Ms Schemmenti som är mest intresserad av de gästande brandbilarna och brandmännen? Tempot är jämnt men inte trögt, och regelbundet blixtrar replikerna till, särskilt när skolans konspirationsteoretiker och vaktmästare kommenterar vad som händer. Abbott Elementary har pågått i tre säsonger och har säkert material för den fjärde som strax släpps.


Inga kommentarer: