lördag 14 september 2024

Katla

När vulkanen Katla fick utbrott fick det svåra konsekvenser för invånarna i den närliggande byn Vík. Man hann precis få de besökande turisterna i säkerhet, men den unga Grímas syster Ása dog i lavan. Ett år senare är flera av husen ännu täckta av aska. Så händer något underligt: en människa täckt i aska hittas på vägen. Hon vet inte var hon just har varit men hon vet sitt namn, Gunhild, och hon är från Sverige och arbetar på hotellet i Vík. På hotellet minns de en Gunhild som jobbade där - för tjugo år sedan. Men hon återvände till Sverige, och när man ringer upp henne för att fråga och berätta vad som hänt tar hon första flyg till Island.


Det finns gamla berättelser om människor som begravts i askan och kommit tillbaka åratal senare. Gunhild är den första, men en efter en dyker flera upp, till glädje eller skräck för sina närmaste. Vad sagorna säger är att det är döda som kommer tillbaka, och hur obegripligt det än är så gör det det bara mer mystiskt att det nu finns två Gunhild.


Människorna reagerar på olika sätt på underligheterna som händer, och avsaknaden av stora känsloutbrott eller försök till förklaringar av mysterierna gör att tittaren själv kan tänka över och undra vad det är som händer. Som om det inte är nog skrämmande att möta en människoliknande varelse med skrovligt svart yttre, så börjar de återvändande att bli till oberäkneliga hot, på olika sätt för varje person. Den isländska TV-serien Katla berättar sin historia i ett långsamt men spännande tempo, där den kusliga miljön med asktäckta hus, långa avstånd och vita vidder med avlägsen horisont skapar också en stor del av stämningen, och allt som allt är Katla en fängslande historia.

Inga kommentarer: