tisdag 23 juni 2020

Lovecraft Country av Matt Ruff

I den mörka skogen utanför herrgården lurar shoggothar. Men innan vi kommer fram dit har vi upplevt än mer påtagliga hot mot livet tillsammans med en av huvudpersonerna, Atticus Turner. Året är 1954 och på väg mot hemstaden Chicago har den hemvändande soldaten flera gånger stoppats av poliser eller andra vita män som vet, de och Atticus, att de kan göra hans liv till ett helvete eller till och med döda honom utan större repressalier. Ett par gånger får jag ta paus i läsningen för att det är så motbjudande, och för att jag vet att det jag läser inte är överdrifter.

Atticus kommer till slut ändå hem till familjen, i vilken fler än han är fascinerade av science fiction, mysterier och skräck. En som ogillar det är Atticus far Montrose, som ofta med genuin ilska ifrågasatt hur sonen kan läsa H.P. Lovecraft vars böcker innehåller så nedsättande uttryck om icke-vita människor. Nu är det dock Montrose som mystiskt har försvunnit tillsammans med en vit man, inte till Arkham men väl till Ardham vilket även det ligger i Massachusetts, i Lovecraft Country.

När Atticus, hans farbror George och barndomsvännen Letitia till slut når fram till herrgården i Ardham är gästvänligheten så stor men noga preciserad att de, med all rätt, tvivlar på hur genuin den är. Sammansvärjningar av uråldriga anor och med kosmiska krafter till sitt förfogande spinner ett nät kring dem, men med välriktat mostånd och hjälp från oanat håll lyckas våra huvudpersoner lämna Ardham helskinnade. Men familjen Braithwaite har satt en klo i dem och fortsätter att spinna konspirationer, till synes till familjemedlemmarnas gagn men självklart med släkten Braithwaites dominans som slutmål.

Boken Lovecraft Country är uppdelad i dussinet äventyr av olika karaktär, där olika medlemmar av familjen Turner och deras närmaste står i fokus. Efter avstampet i Lovecrafts bestiarium rör sig historien i en egen riktning av magi, osaliga andar och universums mysterier blandat med den rasism som var minst lika skrämmande som spöken och monster. Den inledande berättelsen är kanske mest Lovecraftiansk och intrikat sammanspunnen, men det är fascinerande att se hur element från tidigare historier plockas upp och används vidare i senare kapitel. Vissa berättelser faller mig extra mycket i smaken, som Hippolyta Disturbs The Universe med sina ingredienser av serietidningar och genvägar genom galaxen.

Långsamt rör sig delhistorierna mot en större urladdning. Spindeln i nätet är den tveksamme välgöraren Caleb Braithwaite, men är han ens rätt man att satsa på även om hans motståndare verkar ännu mer illvilliga? Det är mycket som måste falla på plats för att de enorma krafter som anropas skall höra, och ännu mer vill till för att de inte skall råka krossa alla som står i närheten av den slutlige vinnaren. Men familjen Turner och deras vänner är alla kloka på olika sätt och deras samlade erfarenheter av intrigerna kanske, kanske kan rädda såväl dem själva som hela världen. Lovecraft Country är tidvis riktigt otäck men till allra största delen underhållande och riktigt spännande.

Inga kommentarer: