måndag 9 mars 2020

The Tiger and the Wolf av Adrian Tchaikovsky

Vargarna jagar, och det är årets viktigaste jakt: offret måste blidka vargguden och hans käftar av järn. Jägarna är inga vanliga vargar, utan människor som kan Stiga in i vargform, och de lever i ett kargt landskap i norr där kylan och snön är på väg att lägga sig. Samtidigt är ett litet sällskap på väg söderifrån, från ett annat kungadöme där människor kan Stiga in i krokodilskepnad. Det finns, tycks det, en sammanslutning av hamnskiftare för varje djurart på jorden: coyote, korp, häst, tiger och ännu fler. Det är intressant att såväl rovdjur som deras bytesdjur finns i de här konstellationerna. Därtill finns också alla deras "stumma" släktingar i skogen, de som inte har en människosjäl utan enbart är djur.

Vargarnas högste hövding är gammal och kommer snart att dö. Hövdingen från en av de sammanslutna vargstammarna, Akrit Stone River, vill ta hans plats och ena vargarna i krig mot tigrarna, men han börjar själv bli gammal och känner hur de yngre i hans flock sneglar mot hans position. Kanske är det nu kan kommer att kunna få nytta av den dotter han aldrig har älskat, Maniye som bär på en användbar hemlighet.

Adrian Tchaikovsky är mycket bra på att beskriva kraften i omvandlingarna till djur; att springa över snöiga vidder, lägga ned byten, mäta sin styrka i strider på liv och död. De olika folk/djurgrupperna får liv och miljöerna känns äkta. Men handlingen väcker aldrig mitt intresse; jag har svårt att engagera mig i den kommande kraftmätningen mellan de maktsökande varghannarna, och efter halva boken är det fortfarande inte riktigt klart varför krokodilstammen och ormstammen skickat förhandlare och spanare norrut. Säkert finns det många läsare som med glädje försjunker i livet som hamnskiftare, i den här boken och de två uppföljarna, men jag hör inte till dem.

Fler böcker av Adrian Tchaikovsky:
Children of Time
Children of Ruin
Cage of Souls

Inga kommentarer: