måndag 23 mars 2020

Miracle Workers

Det krävs en hel del jobb bakom kulisserna för att allt skall flyta på på Jorden. Och nu flyter det ju inte ens på överallt, och en del går helt åt skogen. De som jobbar i Himlen är för få och har konstiga, tråkiga eller helt omöjliga uppdrag. Eliza har jobbat med smuts och tröttnat rejält på det, så det låter som en fantastisk möjlighet att få jobba på avdelningen för Uppfyllda Önskningar! Fast när hon kommer dit möts hon av en vänlig men inte så effektiv kille, Craig. Oh, vilka innerliga önskningar de får till avdelningen i stora lass varje dag! Men med begränsade resurser är det inte så mycket man kan göra för att hjälpa de stackars människorna. Craig är nöjd om han lyckas låta någon hitta sina borttappade nycklar!


Gud har tyvärr börjat tröttna på Jorden och vill fokusera på den nya restaurangen han tänker starta. Ja, han är så trött på Jorden och allt med den att han tänker spränga den! Nej, det vill inte Eliza! Hon slår vad med honom: om hon lyckas uppfylla en önskan inom två veckor, så skall inte Jorden sprängas. Lätt, tänker hon när hon plockar upp inte en men två matchande önskningar: två ungdomar som träffats på en fest, blivit förtjusta i varandra och önskar att det skall leda till något mer. Men Craig skakar uppgivet på huvudet åt uppdraget för han vet hur omöjligt det är. Sam och Laura är båda blyga och taffliga, och vem vet hur de skall reagera på änglarnas försök att tussa samman dem? Särskilt som de himmelska ingripandena alltför ofta består i panikbrustna blindtarmar.


Det är en fröjd att se detaljerna i kontorslivet och forskningslabben i Himlen. Där finns så många oengagerade tjänstemän, alla med sin egen variant av ointresse och besvikelser, på avdelningar med spännande namn som Genitalier, Bröstvårtor på män och Insektskontroll. Att utrustningen är dammig och ser ut att komma från 1960-talet känns både riskabelt och förtroendeingivande. Synd att datorerna inte uppdaterats på femtio år, men mycket av det som byggdes förr var ju stabilare och säkrare än det som ruschas ut nuförtiden.


Gud är en skön snubbe - så laidback, fantasifull men framför allt hjälplös att han driver sina assistenter till vansinne. Steve Buscemi i långt hår och långa skjortsnibbar ger honom just den rätta balansen av irriterande och sympatisk. Nere på Uppfyllda Önskningar stöter Elizas (Geraldine Viswanathan) ännu obrutna hopp mot Craigs (Daniel Radcliffe) fumliga uppgivenhet, och snart lyckas de värva fler som hjälper dem trots att de flesta i Himlen faktiskt längtar efter Jordens undergång så att de kan söka nya jobb. Och visst önskar man kärlek och ett lyckligt slut för Sam och Laura (Jon Bass och Sasha Compère), fast helst utan alla de olyckor som Craig och Eliza måste orsaka för att de skall stöta på varandra igen.


Det finns två säsonger av Miracle Workers så man kanske kan tänka sig att Jorden inte går under på halva vägen, fastän klockan tickar? Nja, säsongerna är baserade på olika verk av författaren Simon Rich, och andra säsongen bygger på en helt annan novell än första, så riktigt säker kan man inte vara...


Inga kommentarer: