torsdag 28 augusti 2014

Teenage Mutant Ninja Turtles 2014

Cowabunga! Nej, det sitter långt inne innan sköldpaddorna säger det i 2014 års version, och deras origin story är också ändrad. Men huvudfienden är de klassiska skurkarna Fotklanen, som härjar i staden. Nöjesreportern April O'Neil (Megan Fox) försöker undersöka händelserna på sin fritid, och visar sig ha närmare band till de mystiska försvararna än man kunde tro.


Den skämtsamma tonen i filmen understryks av att man har saltat med komediskådespelare: Will Arnett, Whoopi Goldberg, Taran Killam med flera. En av mina favoritskådespelare, den allvarlige William Fichtner, balanserar dem med sitt totala allvar, vilket kommer till pass när gott ställs mot ont. Men mest av allt är det ändå en pojkrumsfilm, med grabbhumor, första förälskelsen och coola prylar, för våra turtlar är ju faktiskt tonårskillar fulla av energi och äventyrslust. Det är roligt att se på de animerade sköldpaddorna; stora och muskulösa, litet uncanny, men med härligt uttrycksfulla icke-mänskliga ansikten.


Handlingen är litet extra osannolik för att vara en actionfilm; skurkar som släpper lös giftgas över staden innan de fått fram ett motgift är bara en av luckorna. Men jag väntade mig inga djupsinnigheter utan hoppades på action, och när fighterna kommit igång var det ingen ände. En biljakt nedför en snöig bergssida var kul fastän jag blev åksjuk av den. Och riktigt läcker och spännande var den stora slutstriden högt uppe på en skyskrapa. (Tur att det fanns en massa reklamskyltar att ramla på på vägen ned!)Jag tyckte om att filmen utnyttjade 3D-tekniken i form av svindlande perspektiv från hustaken. De inledande tecknade scenerna var också väldigt snygga. Teenage Mutant Ninja Turtles är inte årets bästa actionfilm, men underhållande och rolig.

1 kommentar:

Håkan Wilhelm Hugosson sa...

Vad säger man? Jo, att om man går för att man vill se en TMNT-film - då vill man se denna film. Snabba klipp, högfarts-action och pubertala (och inget fel men det!) skämt.