måndag 5 oktober 2009

Nobelpristagare 2009, HA och INTE HA


Om bara några dagar är det dags att få höra vem som är årets Nobelpristagare i litteratur! Å ena sidan tycker jag om när de ger priset till en författare jag redan älskar. Å andra sidan blir priset en anledning för mig att söka upp ett nytt författarskap, om det går till någon jag inte är så bekant med. En win-win-situation, alltså... förutom om priset skulle gå till en författare jag inte tycker om. Därför tänkte jag lista både de författare jag önskar skall få priset, och de jag önskar INTE skall få priset.

Nobelpriset i litteratur 2009 - snälla Akademin, ge det till

1. Tomas Tranströmer
En värdig poet med ett underbart språk och en andlighet som känns universell. Ett långt, vackert författarskap som borde belönas i tid.

2. Herta Müller
De erfarenheter av diktatur hon berättar om får inte glömmas bort. Dessutom har hon ett unikt språk, så koncentrerat och eget att verklighet och overklighet får nya betydelser.

Nobelpriset i litteratur 2009 - snälla Akademin, ge det inte till

1. John Banville
Hans självupptagna huvudpersoner irriterar bara, och är inlindade i en överlastad prosa som inte skall misstas för skicklighet.

2. Thomas Pynchon
Förvisso egensinnig och fantasifull, men vad finns det kvar om man sticker hål på ballongen av pladder?

2. Douglas Coupland, John Irving, Ian McEwan och Haruki Murakami
Underhållande och personliga, men berättelserna går inte tillräckligt djupt för att röra mig. Det är så litet som saknas! Tappa några stereotyper och gräv bara några meter till, så vore ni framme, killar.

Och ni som läser, vad tycker ni? Om ni tycker tvärtemot mig vill jag gärna höra det! Alla synvinklar och åsikter är intressanta och belysande.

ETA:
Hurra, det blev Herta Müller! Jag sitter och ler brett vid mitt skrivbord. Här är de två böcker jag har läst av henne hittills:

17 kommentarer:

Hermia sa...

jag kommer inte ens på en favoritförfattare som jag vill ska få priset. (Antingen är de döda eller så har de redan belönats). Roligt du listar även icke-önskvärda pristagare. Jag håller med om att många förf är bra men utan att nå det där djupaste lagret, varken i mig som läsare eller i de egna texterna. Müller vore kul (vid sidan av Condé).

Glamourbibliotekaren sa...

Ehrm. Kurt Vonnegut...? Post mortem? :) Jeg stoler på dine valg!

Jenny B sa...

Tack för era kommentarer, Hermia och Glamourbibliotekaren! Åh, vad jag längtar till torsdag.

Hermia sa...

Jag har precis riggat skyltstället på jobbet där vinnaren ska presenteras. Spänningen tätnar!!

Karin i korridoren sa...

Jag har en favoritförattare som jag hoppas på: Alice Munro, en kanadensiska som skriver noveller, och som är mycket bra. Hennes texter håller i längden och djupnar för varje gång man läser dem.

Jenny B sa...

Hermia, vad bra att ni skapar spänning inför torsdagen!

Karin, tack för din kvalificerade gissning! Jag har faktiskt inte läst något av Alice Munro men har hört så mycket gott om henne att jag vill läsa något av henne snart.

Camilla sa...

Herta Muller håller jag med om, eller Anne Carson. (Också kanadensiska tror jag)

Jenny B sa...

Anne Carson var ett nytt namn för mig! Intressant. Tack, Camilla!

Spectatia sa...

Jag ser inte heller framför mig att McEwan eller Murakami skulle få något Nobelpris. Det är en del av de som ligger på vadslagningslistorna som man kan undra hur de hamnade där.

Jenny B sa...

Du har rätt, Spectatia, en del listor från vadslagningsfirmorna verkar köra på vilda fantasier. Men visst, vill någon satsa på sin favoritförfattare så måste ju byrån ha en siffra att sätta emot, så...

Hermia Says sa...

Grattis :-)
Det här känns ju jättekul!

Karin S sa...

Grattis Jenny! :)

Spectatia sa...

Kul att det blev din favorit - grattis!

Glamourbibliotekaren sa...

Du er en spåkone! :D

Jenny B sa...

Tack för gratulationerna till mig! :) Ja, jag är verkligen jätteglad. En värdig vinnare!

Glamourfilologen sa...

Gratulerer med riktig spådom om hvem som ville få Nobelprisen! Herta Müllers forfatterskap virker interessant, og jeg fikk lyst til å begynne "Der König verneigt sich und tötet", som du fortalte om for en tid siden.

Jenny B sa...

Tack för gratulationen, Glamourfilologen! Jag är verkligen jätteglad över att Herta Müller, och nu börjar jag också fundera på vem jag skall hoppas på till nästa år, förutom Tranströmer. Dags att börja bekanta sig med ännu fler författare som verkar intressanta!