fredag 6 januari 2023

UFO Sweden

I Norrköping finns fyra viktiga institutioner: SMHI, UFO-Sverige, Archives for the unexplained och indiefilmbolaget Crazy Pictures. Vännerna i det sistnämnda kollektivet beslöt sig för att göra något spännande av detta, och det lyckade resultatet är filmen UFO Sweden.

Man kan ju aldrig lita på vad vädergubbarna säger. Men är det verkligen SMHI:s fel? Uno håller noggrann koll på vad som sägs i väderprognoserna och jämför med vad utfallet verkligen blir, med hjälp av sin åttaåriga dotter Denise. Av vännen Lennart som jobbar på SMHI får han ännu bättre data till sina undersökningar - i stora tjocka pärmar, för året är 1988 och digitaliseringen har inte slagit igenom. Nu kommer han på något viktigt! Uno lämnar Denise hemma vid radion, drar iväg i sin röda SAAB och kommer inte hem igen.


Åtta år senare bor Denise i fosterhem och hackar de halvtaffliga datasystem som börjat dyka upp överallt. Pappans efterforskningar och hans försvinnande har aldrig lämnat hennes tankar. När en röd SAAB far genom luften och kraschar i en lada spetsar hon öronen. Kan det vara hennes pappas bil? Men hon inser att hon inte kan gräva vidare på egen hand, utan vänder sig till några som skulle kunna hjälpa till - pappans gamla vänner i föreningen UFO Sweden.


UFO Sweden håller till i en belamrad källarlokal och utgörs av hälften kufar och hälften sunt skeptiska herrar, vilka gärna håller hårt på mötesreglerna och insisterar på kaffe och mazarin till alla diskussioner. Det är förstås klokt att ifrågasätta de vildaste rapporter som kommer in till föreningen, särskilt sedan det allmänna spektaklet med Denises pappa för åtta år sedan. Sämst gick det för Lennart som blev av med sitt jobb på SMHI. Inget att undra på att de inte genast nappar på Denises upptäckter, inte alla i alla fall och inte hela tiden.


Men jo, fältundersökningen blir av ändå, för Töna, Mats och Karl-Tefat är ju nyfikna på vad som kan ligga bakom de senaste tidens fenomen. Och det blir action med biljakter och krascher, komplicerade ekvationer som liknar trollformler som räknas ut på Windows NT4-maskiner, och stora risktaganden när gruppen närmar sig den möjliga förklaringen på mysteriet. Filmen UFO Sweden håller intresset uppe hela tiden, och varvar action och högt tempo med uppfinningsrika förolämpningar och uttryck på östgötska. Regi och skådespelare håller hög klass, och det är kul att se en så lyckad film som gör att Sverige verkar litet mer spännande.

2 kommentarer:

Nöjesvirveln sa...

Jag såg filmen på bio på nyårsdagen och tyckte att den var underhållande, men jag skulle inte se den en gång till. En gång får räcka!

Matilda sa...

Jag hade noterat filmen eftersom den är tapetserad i busskurerna, men inte mer än så. Nu gjorde du mig allt nyfiken på att faktiskt se den :)