tisdag 24 januari 2023

Blockbuster

Vilken glittrande skattkista videobutiken var för tiotalet år sedan! Så många spännande eller roliga filmer att se, så många löften om mysiga hemmakvällar med chips och Cola. Men med strömningstjänsternas insteg har de fått lägga ned eller ställa om, för ingen går iväg och hyr videosar, DVD:er eller BluRay längre. En av de största videobutikskedjorna i USA var Blockbuster, och i en ny komediserie får vi följa hur den hygglige butikschefen Timmy gör allt för att den sista Blockbuster-butiken inte skall behöva lägga ned.


Det kanske är tänkt att vara meta och självironiskt att just Netflix sponsrar en TV-serie om en kämpande videobutik - eller så är det en del i utslätningen av Netflix som det talats om, där det är tänkt att en billiga abonnemang skall finansieras av reklam. I så fall passar Blockbuster perfekt som en av de halvroliga serier som bara skall rulla i bakgrunden så att man rycker till och tittar när den högljudda reklamen kommer. För Blockbuster är just så harmlös att man inte behöver titta så noga men heller inte stänger av.


En komediserie bör befolkas av en uppsättning av karaktärer som är roliga i sig och som skapar driv med sina likheter och olikheter. Persongalleriet i Blockbuster är ganska varierat men alla är litet väl trevliga. Skämten är tama och konflikter blir till väggupp istället för biljakter. Det finns en outtalad kärlekslängtan mellan Timmy och barndomsvännen Eliza, men båda är för trevliga för att säga eller göra något. Litet intressant är den lätt snurriga Hannah och Carlos som har ett brinnande filmintresse, men det räcker inte för att hålla intresset uppe. Nej, Netflix, fortsätt med spännande serier som blir snackisar över hela världen, eller komedier fulla av rappa och oväntade skämt - ge oss bara inte sådant här mjäkigt blaj!

Inga kommentarer: