måndag 16 januari 2023

Albert Edelfeldt på Göteborgs Konstmuseum

Albert Edelfeldt föddes år 1831 i en finlandssvensk familj och kunde som 19-åring studera måleri i Antwerpen och senare Paris. Utställningen på Göteborgs Konstmuseum låter oss dock börja bland hans personliga och välgjorda målningar av familjen och hemtrakterna. Hans bilder av naturen har en harmoni i sig, ävenså avbildningarna av människor, men människorna är ändå alltid fångade i en ytterst naturtrogen rörelse, som om Edelfeldt fångat dem i ett fruset ögonblick, och deras personlighet lyser fram i närbilderna.


I porträttet av modern Alexandra Edelfeldt kan man riktigt se vilken rådig kvinna hon var - hon höll familjen flytande efter att fadern gått bort och lämnat dem utan förmögenhet. Den äldre lillasystern Annie avbildas som sextonåring, samma år som hon tragiskt gick bort i tuberkulos. Yngsta systern Berta är finklädd men man ser att hon längtar efter att springa iväg och leka. 





Se också hur skickliga systrarna var på att ro trots sina komplicerade och åtsmitande dräkter! Och se hur vacker hans hustru Ellan de Chapelle var. Tyvärr var äktenskapet inte lyckligt.



Albert Edelfeldt målade ofta av livet på landet, med intresse och respekt för människorna. Speciellt roligt är det att se barnen; än en gång har han fångat dem i poser som ser helt naturliga ut men som de i verkligheten kanske knyckte sig ur i nästa ögonblick. Det är mycket skickligt av Edelfeldt att först se och sedan lyckas fånga de här ögonen av fjädrande energi.





Målningarna från kontinenten bär på samma förståelse för människans känslor i ögonblicket han fångar. I den stora målningen I Luxembourgträdgården ser vi åter barn som är fullt upptagna i sina egna lekar, och likaså vuxna som pysslar med dem, inte minst de två kvinnorna till vänster i bild som underhåller en liten bebis insvept i böljande barnkläder.


Det historiska måleriet var mer prestigefyllt och krävde noggranna förberedelser med efterforskningar och rekvisita, men även i en praktfull tavla som Drottning Blanka ser vi kärleken och glädjen hos modern och barnet som leker. Det är fint att Göteborgs Konstmuseum bjuder på den här gedigna utställningen av Albert Edelfeldts minnesvärda konst.


2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

var där igår, vilken fantastisk mångsidig finsk konstnär!

Jenny B sa...

Roligt att höra att du varit där! Ja, det var verkligen riktigt fin konst han skapade.