tisdag 17 januari 2023

The Cloud Roads av Martha Wells

Moon måste dölja att han kan skifta hamn. Man skulle kunna hoppas att det fanns mer förståelse för skillnader i livsformer i The Three Worlds, där alla har varierande höjd och utseende och hudfärger som beskrivs i lockande färger. Men i de markbundna grupper som Moon har försökt leva är man fientlig mot någon som kan ändra form och få skyddande fjäll och kraftiga vingar. Särskilt som Moons mörka fjäll får honom att likna de rovlystna Fell som då och då överfaller och slaktar hela byar.

I världen finns ett flertal raser av humanoida varelser; de nämnda groundlings, och bland de hamnskiftande Fell tre olika varianter: kethel, dakti och ruler. Det dröjar innan Moon själv får veta det, men den ras han tillhör, Raksura, består av de vingförsedda Aeriat och de markbundna Arbora, vilka alla kan skifta hamn. Inom dessa båda finns ytterligare specifika egenskaper som avgör vilka roller en person har inom samhällena. Raksura grupperar sig i hov kring en drottning eller flera, och när Moon äntligen möter sina likar har han svårt att finna sin plats bland dem, men som läsare är det oftast tydligt vem som har vilka förmågor och vad det betyder - till stor del för att det måste förklaras för Moon.

Hovet Indigo Cloud, dit Moon kommer, har sedan länge krympt i omfång då för få barn föds och en del dör unga. Då Moon är en consort skulle kan kunna bidra till att drottningen får en kull av barn med friskt blod - drottningen Pearl eller hennes dotter Jade. Att föröka sig och få friska, starka ättlingar är ett av bokens stora teman. Ett annat är hotet från Fell, vilka attackerat ett närliggande hov på grymt sätt och nu håller sig hotfullt nära Indigo Cloud.

The Cloud Roads är en äventyrsberättelse i en väl beskriven och fascinerande miljö. Dock sammanfaller inte innehållet med mitt intresseområde, så efter den här kommer jag nog inte att läsa vidare i böckerna om Raksura.

Fler böcker av Martha Wells:

1 kommentar:

Micki sa...

Hej Jenny!
! The CLoud Roads" av Martha Wells låter i mitt tycke som en intressant och spännande bok!

Marika Frykholm