måndag 9 januari 2023

The Pentaverate

Det finns ett hemligt sällskap av fem kloka män som sedan peståret 1347 har arbetat för att göra världen bättre. De är jättehemliga, men har en ganska stor och tjusig organisation, med assistenter, personal och vaktstyrka i stiliga (?) uniformer. Då och då behöver man förstås välja in en ny medlem till The Pentaverate när en av dem fem dör, och det är där som komediserien börjar. Det är förstås ett utmärkt läge för att introducera The Pentaverate och dess historia för en skeptisk möjlig medlem och oss tittare.


Men såväl knäppa konspirationsteoretiker som skarpa hjärnor har gissat sig till existensen av The Pentaverate och skulle vilja avslöja gruppen för världen. En som dras in i det är den avdankade kanadensiske nyhetsreportern Ken Scarborough, som med sitt grävjobb vill visa sig oumbärlig och komma tillbaka in i TV-kamerornas och strålkastarljusets värme. Med hjälp av en insatt men galen konspirationsteoretiker lyckas han infiltrera The Liechtenstein Guard, säkerhetsstyrkan kring The Pentaverate.


TV-serien The Pentaverate har några kända och mindre kända komiker i rollistan, som Keegan-Michael Key, Jennifer Saunders och Ken Leong, i nästan alla övriga roller Mike Myers, och i alltings mitt den vassa Debi Mazar. I första avsnittet driver man mycket med Kanada och allt kanadensiskt, men fokus för serien är att måla upp knasigheterna med The Pentaverates traditioner och globala räckvidd. Det är inte den smartaste humorn vi ser men en litet småputtrig komedi på jämn, medelhög nivå, och det är roligt nog i ett halvdussin avsnitt.


Inga kommentarer: