måndag 23 januari 2023

The Seven Moons of Maali Almeida av Shehan Karunatilaka


Den vita salen är full av människor med sår, brutna nackar, brännskador över hela kroppen som vittnar om hur de dog. Tjänstemän förklarar hjälpsamt, men inte överdrivet vänligt, hur de skall göra för att ta sig vidare till Ljuset och nästa reinkarnation. Men Maali Almeida vill inte följa den enkla vägen. Han vill veta hur han dog, vilka som mördade honom - för förmodligen var det så han lämnade jordelivet. Och dessutom, om han och alla andra går genom Ljuset och glömmer bort allt de har varit med om så kommer grymheterna på Sri Lanka bara att fortsätta.

Men om man inte går vidare utan blir kvar på jorden fast i Mellan-tillståndet är det också möjligt att man blir slukad av någon av de grymma andar som hetsar på stridigheterna och gör så att fler och fler människor plågas och dödas i det utdragna inbördeskriget. Det får Maali lära sig när han sticker ifrån sin Hjälpare och ger sig ut för att ge sina närmaste vänner ett viktigt budskap. Året är 1989, och Maali har fotograferat krigsskådeplatserna och, minst lika viktigt, personerna kring dem ända sedan massakrerna år 1983. Om de publiceras så kanske opinionen kan vändas och det meningslösa dödandet stoppas. 

Och han försöker fortfarande att ta reda på hur han dödades. Han förs tillbaka till ögonblicken efter sin död och kan följa personerna som fraktar bort hans kropp. Han kan ta sig tillbaka till lägenheten han delade med bästa vännerna DD och Jaki och desperat försöka skrika till dem var de kan hitta fotografierna han gömt. Men varje sätt att kontakta de levande driver Maali närmare till att uppslukas av de illvilliga andarna. 

Maali har sju nätter på sig, Seven Moons, att välja om han skall gå mot ljuset eller bli fast i Mellan-tillståndet. Osynliga för de levande drar det omkring många själar på gatorna; några som inte förstår vad som har hänt dem, några som inte vill gå mot ljuset - och några som inte får. Maalis sökande är äventyrligt och till stor del underhållande, men med en stark underton av allvar och vi glömmer aldrig att det gäller liv eller död för många.

Många av oss hörde på nyheterna om inbördeskriget på Sri Lanka under 1980-talet, dock inte i den omfattning som nyheter når oss idag. The Seven Moons of Maali Almeida lyfter fram många av grymheterna som begicks, inte i djupa eländesskildringar utan nästan i förbifarten, för att för de dödade människorna och de män som befallde om tortyr och anfall är våldet vardag. Men om man stannar upp och tänker till om vad man just har läst är händelserna ohyggliga. Vi kan vara tacksamma för att kriget tog slut och be en bön för alla som ännu plågas av efterverkningarna och minnena. Vi kan också vara tacksamma för att Shehan Karunatilaka berättar för oss om dem innan de sjunker bort i historiens glömska.

Inga kommentarer: