fredag 13 januari 2023

Cabaret på Göteborgsoperan


Willkommen, Bienvenue, Welcome! Kit Kat Klub i Berlin är rätt plats att fira in nyåret 1930, det lovar oss den fascinerande Konferenciern och ger oss tillsammans med klubbens sångare och dansare en första smak av show och lustfylld dekadens. Dit kommer den amerikanske författaren Clifford Bradshaw och blir förtrollad av stämningen, och av den engelska sångerskan Sally Bowles. I Weimarrepublikens hyperinflation lever många ur hand i mun och vips så har Sally flyttat in i Cliffs lilla hyresrum.


Även i de vilda virvlarna av flirt och tillfälliga förbindelser kan det uppstå djup vänskap och kärlek. Vi hör det i den starka första duetten mellan Sally och Cliff, där bådas röster fint öppnar upp deras personligheter, och i den fina sången när Herr Schultz friar till allas hyresvärdinna Fräulein Schneider. Alla sångare på scenen har goda röster och inlevelsen i handlingen lyser ända upp till 3:e balkong.


Men det är ändå shownumren som glittrar mest, precis som det skall vara. Konferenciern, Sally Bowles och ensemblen på Kit Kat Klub ger oss fräcka, roliga och jättesnygga nummer (hehehe). Och när nazisternas hot och förordningar skapar oro och splittrade förbindelser, ser vi hur friheten på Kit Kat Klub minskar en liten bit i taget. Glädjen sprudlar inte längre när en del saker blir förbjudna att sjunga om, och när några vänner försvinner till fängelser och arbetsläger. Det nya samhället som man så uppfordrande sjöng om i Tomorrow Belongs To Me skulle byggas på de begravda kropparna av dem som inte passade in i den stränga visionen. 


Den starka föreställningen Cabaret slutar i moll, lika skickligt spelat av artisterna på scen som alla sprudlande sånger innan dess. Göteborgsoperans uppsättning av Cabaret med snygg scenografi, koreografi och ensemble är en upplevelse av högsta klass.


Foto: Lennart Sjöberg

2 kommentarer:

Nöjesvirveln sa...

Den uppsättningen skall jag se om jag får möjlighet. Jag har sett Cabaret i ett par olika versioner och gillar den.

Jenny B sa...

Ja, den här uppsättningen var en pärla - bra, glittrande show och ändå med rum för personlighet och sympati. Hoppas du får tillfälle att se den!