söndag 29 november 2020

Vid vansinnets berg Volym I av H.P. Lovecraft och François Baranger

 Förra sekelskiftet såg många polarfarare, både de som begav sig till Arktis och de som siktade på Antarktis. H.P. Lovecrafts bok Vid vansinnets berg (At the Mountain of Madness) från 1931 berättar historien om några hängivna upptäcktsresande som ger sig av till Antarktis, och refererar också till Edgar Allan Poes bok om Arthur Pym från nästan hundra år tidigare. För i likhet med Arthur Pym söker och finner geologen William Dyer och hans medresenärer tecken på att Antarktis har varit en varmare plats med ett växt- och djurliv lika myllrande som annorstädes på jorden.

Med undantag för några korta referenser till Necronomicon är den första halvan av den första volymen av Vid vansinnets berg renons på övernaturligheter, men innehåller desto mer lyriska skildringar av islandskapet och redovisningar av nödvändig utrustning och procedurer för att genomföra expeditionen. De svindlande perspektiven kommer istället från historiska och geografiska fakta: i en grotta hittas fossiliserade livsformer från en tidsperiod mellan 300 och 30 miljoner år sedan, och en imponerande bergskedja mäts till att ha toppar som är tiotusen meter höga.

Men bakom de prosaiska framställningarna av noggranna men äventyrliga forskare lurar i Lovecrafts värld oanade krafter, det vet vi sedan gammalt. Bland de igenkännbara arterna hittas flera exemplar av något svårdefinierat; hör de till växt- eller djurriket? Till skillnad från många andra av Lovecrafts berättelser får nu de annars onämnbara fasorna noggranna, vetenskapliga beskrivningar av sina yttre former och kännetecken.

 

Och där bakom lurar ännu mer uråldriga och mäktiga fasor, men när vi lämnar Dyer och studenten Danforth försöker de fortfarande behålla ett vetenskapligt angrepssätt inför de underligheter de stöter på, även om de undermedvetet kan ha förstått att det som hänt inte kan få förklaring i det som hittills är känt.

Än en gång har François Baranger förtjänstfullt illustrerat en berättelse av H.P. Lovecraft. På stora, generösa uppslag tecknas landskap av snö och is, detaljrikt och fantasieggande, så att kylan sveper in i åskådaren men lockar till vidareläsning. När de underliga varelserna hittas och dissekeras visas de fortfarande bara delvis på boksidorna, och det de två männen hittar bakom den höga bergskammen visas i sin vidsträckthet men de grymmare detaljerna är än så länge nedtonade. Urladdningen lär komma i Volym II, och det är svårt att inte längta efter den även om den skall skaka om allt vi vet om världen och oss själva.

Fler böcker av H.P. Lovecraft och François Baranger:
Cthulhu vaknar 

*** recensionsexemplar ***



 

Inga kommentarer: