måndag 27 april 2020

Cthulhu vaknar av H.P. Lovecraft och François Baranger


Att illustrera H.P. Lovecrafts berättelser är en mångdubbelt svår uppgift, då författaren ofta talar om obegripliga fasor, illvilliga vinklar och proportioner som trotsar förnuftet. Hur kan detta se ut? Många läsare genom tiderna har säkert försökt föreställa sig det, men kanske har de likt jag själv tyckt att deras fantasi inte räcker till. Då kan vi vara ytterst tacksamma mot den franske illustratören François Baranger, som har bildsatt den klassiska Cthulhu vaknar skickligt, genomtänkt och fasansfullt vackert.

Berättelsen utspelar sig under det förra tjugotalet, då världen bara delvis var utforskad och dokumenterad och resor inte gick så snabbt och lätt som idag. Att undersöka rykten som gruvliga monster och dödskultor gjordes inte så enkelt, men det är vad vår berättare Francis Wayland Thurston gör, utgående från de papper och föremål hans äldre släkting George Gammell Angell lämnade efter sig vid sitt mystiska frånfälle.


Varje uppslag i den eleganta boken är illustrerad och texten varierar i storlek och format för att samverka med motiven. Den första avbildningen av Cthulhu placerar den lilla statyetten i närbild mitt i vårt blickfång, och i den kompakta figuren kan vi se det icke-naturliga, den instängda kraften, och varelsen totala likgiltighet inför människor och våra små liv. När historien närmar sig det klimaktiska slutet blir orden färre på varje sida, så att konstnären i bild efter bild kan skildra den skrämmande döda staden R'lyeh och det ännu mer otäcka väsen som reser sig därifrån.

Lovecrafts nedlåtande omdömen om negrer, kanaker och andra svartmuskiga skurktyper sticker förstås i ögonen under läsningen. Som nutida läsare är det lätt att se hur de fördomsfulla stereotyperna inte tillför något till berättelsen, och är en bra påminnelse om att det ännu förekommer mycket av den varan i samtida böcker och filmer, ibland utan de grövsta tillmälena men likafullt som en blind fläck i vad som sägs. Med det sagt är den illustrerade utgåvan av Cthulhu vaknar fortfarande ett fantastiskt projekt som många Lovecraft-fans lär få rysningar av.

 
Fler böcker av H.P. Lovecraft och François Baranger:

Inga kommentarer: