lördag 12 oktober 2013

Community


Det börjar med en McGuffin. Jeff Winger (Joel McHale) ser en snygg tjej, Britta Perry (Gillian Jacobs) i sin spanskklass. Han bjuder in henne till en fejkad studiegrupp efter lektionen för att kunna flirta med henne i fred. Men till studierummet dyker det upp fem andra personer - tricket misslyckas, men kärnan i TV-serien Community har skapats.


De sju mycket olika personerna pluggar alla spanska för Señor Chang (Ken Jeong), en klassrumsdespot med storhetsvansinne och en skrämmande önskan att komma riktigt nära sina studenter. Under terminens gång svetsas gruppen samman under sina många plugg-sessioner till en gemenskap som håller även när spanskkursen är någorlunda avklarad.


Greendale Community College leds av Dean Pelton (Jim Rash), som är mycket medveten om att hans college är undermåligt, men kämpar på i sin balansgång mellan att försöka höja standarden och att ta in och godkänna vem som än har lust att plugga litet. På Greendale Community College kan man gå kurser i intressanta ämnen som drejning, stegar och Glassens historia.Det finns TV-serier som man kan följa eller missa från vecka till vecka för att man alltid vet ungefär vad som händer, och det finns människor som gillar den sortens TV-serier. Så finns det människor som älskar noggrant planerade serier där varje detalj har en innebörd och ett förfluget ord i säsong två kan få enorm betydelse i säsong tre. Buffy the Vampire Slayer, Arrested Development och Community finns till för oss som hör till den senare kategorien. Det genialiska är att det finns en till av oss bland huvudrollerna i Community: Abed Nadir (Danny Pudi), som ser kultfilmer och TV-serier och mappar vardagens händelser till troper i TV-serier.


Trots att han har svårt att förstå sig på människor finner han en jättebra vän i Troy Barnes (Danny Glover) i studiegruppen. Skildringen av deras vänskap är en av de bästa jag har sett; två människor med livlig fantasi som låter dem förgylla vardagen med att bygga en koja av kuddar, eller bara sjunka ned framför TV:n med en nyupptäckt kultfilm. Den sortens vänskap och de fantasierna är just den verklighetsflykt jag önskar mig av bra TV-serier.

Efter varje avsnitt visas alltid en kort scen med eller utan koppling till avsnittets innehåll. Till mina favoriter hör snuttarna ur den fejkade morgonshowen Troy and Abed in the morning.


Vid ett tillfälle i serien får Abed panik när säsongsstarten för hans favoritserie Cougartown flyttas till "mid-season", alltså en halverad säsong som börjar efter nyår. Hans vänner försöker muntra upp honom, bland annat med att rabbla förhoppningen "six seasons and a movie" som ett mantra. Ironiskt nog har Community självt blivit flyttat till mid-season de två säsongerna efter det, vilket Troy och Abed tog upp i ett klipp som sändes som tröst för alla längtande.Community har aldrig haft höga tittarsiffror, men under den fjärde säsongen dalade de ytterligare. Att intresset minskade när serien fokuserade mer på gruppens inbördes relationer än studierna (vilket förstås adresserades i en bisats i ett avsnitt), och manuset blev tunnare när seriens skapare Dan Harmon obegripligt nog petades. Skådespelaren bakom gruppens Pierce (Chevy Chase) har hoppat av, och hur skall Abed klara sig när hans bäste vän Troy lämnar serien? Men pris ske lov! Till säsong fem kommer Dan Harmon tillbaka, tillsammans med Chris McKenna som har skrivit några av de mest komplicerade och underhållande avsnitten, inklusive den geniala och Hugo-nominerade Remedial Chaos Theory. Tillsammans med alla andra hängivna fans skanderar jag "Six seasons and a movie!" och hoppas på ett lika långt liv för Community som för Inspector Spacetime.Inga kommentarer: