söndag 1 september 2013

An Occupation of Angels av Lavie Tidhar

Utan att veta något om bokens innehåll fantiserade jag om att den skulle handla om vad änglar sysselsätter sig med, vad som tråkar ut dem och vad som motiverar dem. Så harmonisk som jag föreställde mig den var handlingen INTE! Änglarna har helt enkelt ockuperat jorden; tagit plats i var sin katedral eller signifikant byggnad och tagit över ett par länder och kontinenter. Människor känner av deras kraft i deras närhet, och de är mäktiga både mentalt och fysiskt - och uppenbarligen inte så välvilliga. De flesta människor har ändå valt att böja sig för dem, motvilligt eller hängivet.

Detta är vad som framkommer bit för bit när historien startar i boken An Occupation of Angels. Och den börjar med en rivstart och fortsätter i samma höga tempo. Pusselbitar till änglarnas härkomst och deras verk på jorden är bara delar i en intensiv spionhistoria, där huvudpersonen Killarney reser över jordklotet för att hinna ikapp något som verkar kunna göra ont värre. Hon beskrivs genom sina handlingar, inte sin personlighet (som hon ju måste växla med varje alias) men blir ändå en konkret aktör att heja på.

Boken är en långnovell på c:a 80 sidor (och tyvärr ganska illa korrekturläst). Den ser tunn ut i handen, och man läser den snabbt för att få veta hur det går, men efteråt känns det ändå som en fullödig historia. Precis som i Osama är Lavie Tidhar mycket bra på att beskriva en värld som till största delen känns som vår - men där något är litet fel, som en skugga bakom glas. Tidhar är en mycket bra författare och jag vill läsa allt han har skrivit.

Lavie Tidhar kommer till science fiction- och fantasymässan Fantastika i Nacka i höst.

Fler böcker av Lavie Tidhar:
HebrewPunk

Osama

Inga kommentarer: