tisdag 27 november 2012

The Uplift War av David Brin

Den tredje boken i David Brins Uplift-serie tar vid precis där den andra slutade. Ett rymdskepp med besättning från Jorden hittade en uråldrig, övergiven rymdflotta av okänt ursprung. Några av de raser som länge varit fientliga mot Jorden och dess invånare tog det som anledning att anse sig förolämpade och enligt galaxens bysantinska regelverk utmana Jorden till krig. Detta gör de genom att attackera och ockupera en av Jordens kolonier, planeten Garth som ligger långt från Jorden och dess allierade.

Garth är huvudsakligen koloniserat av människornas första "upplyfta" ras, schimpanser. Efter att ha beskrivit upplyfta delfiner och deras sökande efter en roll i universum i Startide Rising, är det alltså schimpanser som står i centrum för berättelsen i The Uplift War. Det ger Brin tillfälle att berätta mer om de avancerade genmodifieringsprogrammen, och även hur schimpanserna funderar över restriktionerna i sina fortplantningslinjer.

Förutom schimpanserna får vi även djupare kunskap om Gubru, den ockuperande fientliga rasen av fågelliknande varelser. Det är litet roligt och kanske osannolikt hur genomgående fågellika de och deras underlydande ras Kwackoo är, men jag kan acceptera det för historien. En annan intelligent och mycket intressant livsform som beskrivs är Tymbrimi. De är människoliknande, kan visserligen inte använda metaforer men kan skapa halvt om halvt fysiska komplexa uttryck för sina känslor och tankar, förutom se, höra och tala.

Handlingen i The Uplift War är lättare att följa än i Startide Rising: kriget och dess enskilda handlingar är klarare beskrivna än i Startide Rising, liksom de icke-mänskliga varelsernas egenheter. Trots att mycket händer känns boken tidvis ändå trög, och den har litet väl många pojkrumsfantasier om flickor och pojkar och deras känslor för varandra. Båda de manliga hjältarna har i praktiken två flickvänner, en "intellektuell" och en "glädjeflicka" (om än kompetenta och viktiga, även de). Urrrk!

Det jag mest vill veta mer om är de miljontals år gamla civilisationerna i galaxens, och förstås de mystiska Progenitors, de som startade processen av att sprida intelligens och kunskap om hur man reser i rymden. Jag hoppas att få veta mer om dem i de tre följande böckerna i serien, som har de fantasieggande titlarna Brigthness Reef, Infinity's Shore och Heaven's Reach.

Fler böcker av David Brin:
Sundiver
Startide Rising
Brightness Reef
Infinity's Shore 
Heaven's Reach

Inga kommentarer: