Bästa bok
Delad guldplats till Smärtans ministerium av Dubravka Ugresic och Ebenholts av Ryszard Kapuściński. Böckerna har det gemensamt att de berättar om liv och erfarenheter som är mycket annorlunda än mina, och att de är riktigt välskrivna och bra.
Bästa film
Låt mig falla till föga för såväl mina nörd-intressen som mina hormoner, och ropa WOLVERINE! Läckra specialeffekter, stora byggnader som sprängs och rasar så att marken skakar, intensiva strider man mot man (och järv mot järv) och så Hugh Jackmans bara överarmar. Oh ja.
Bästa konsert
Äntligen fick jag höra Jean Michel Jarre live.
Bästa utställning
Jan Håfström på Liljevalchs Konsthall.
Bästa teater
Nu är det sommar, och kulturutbudet framöver kommer att variera. Lässtunder i parken kompenserar att teatrarna och konserthusen snart stänger för säsongen. Det kommer många fler tekniktäta storfilmer för oss som hellre sitter i biomörkret än i solen (ibland). Jag kommer att resa bort i juni-juli, och förstås leta upp kulturen där jag är, men jag kommer inte att hinna uppdatera här lika mycket.
Jag vill gärna höra om alla ni andra har kunnat avstå några av de ljuvliga försommarkvällarna för kulturupplevelser i maj!
5 kommentarer:
Roligt ta del av din månad, med bara överarmar och allt! Spännande blir också att se var du tillbringar en del av sommaren...
Nu har jag smitit in en stund från skuggan på altan till datorn för att summera min maj månad.
Bästa bok eller förresten böcker: No och jag av Delphine de Vigan, boken som avslutar maj månads läsning, Herta Müllers Hjärtdjur, Javier Marías Alla själar, Den mirakulöse mandarinen av Asli Erdogan och Bernhard Schlincks Högläsaren... En fantastisk litteraturmånad har det varit och böckerna har till stor del lästs utomhus!
Bästa teater: Faktiskt Hedda Gabler i datorn. Känner mig fortfarande lite darrig.
Bästa film: Caramel och Polisorkestern som kom bort. Två guldkorn!
Bästa utställning: Skulpturerna jag ser varje dag till och från jobbet. En av dem, en bågskjutande Diana med hund, har nu dessutom på studentikost sätt fått på sig lite coola kläder. Hunden är försedd med rosa svansvärmare... Jo, jag skrattade när jag såg det första gången.
Bästa pris: Stig Dagermanpriset till Karavan.
Så där. Då har jag rett ut tankarna kring maj. Hoppas många gör det samma, just här!
Bästa böcker
"Idrottens elegans" av Muriel Barbery som är en roman som hugnar mig i min längtan efter en ny roman av Milan Kundera.
Så skönt att slippa "trovärdighet" och "psykologisk realism" (inte för att det är något fel på det ena eller det andra, men det måste också få finnas romaner som inte skildrar livsöden. Utan tillvaron.)
Och så har jag, för tredje gången, läst "Dödsynden" (To Kill a Mockingbird) och gripits av parallellerna mellan advokaten Atticus Finch fån Alabama och verklighetens Martin Luther King från Alabama. Vilket mod av Alabama-bon Harper Lee att ge ut den här romanen 1960!
Russel, Wittgenstein och Popper i deras eldfängda möte är 1946 - har jag förtjust avnjutit på Judiska Teatern. Dessa Khemiri-bröder - vilka genier!
Och jag tycker - som alltid förr - att jag och min man gjorde helt rätt som uppkallade vår äldste son efter Ludvig Wittgenstein.
(Undrar om dagens pojkbebisar uppkallas efter bröderna Khemiri?)
lena kjersén edman
Hermia, böckerna du har läst verkar riktigt intressanta allihop, och jag håller ju med dig om Högläsaren. Och som jag har förstått så är det Karavan som inspirerar dig till att läsa de utomeuropeiska böcker som jag så gärna läser om hos dig, så jag är också glad över att de fått Stig Dagerman-priset!
Så härligt att Hedda Gabler griper tag även genom datorskärmen, och de påklädda statyerna på din cykelväg skulle jag gärna vilja se!
Lena Kjersén Edman, filosof-teaterföreställningen verkade riktigt intressant när jag läste om den, så jag är glad att höra att du har sett den! Undrar om det fortfarande finns chans för mig att hinna se den.
Jag kan förresten berätta att min bästa vän också döpt sin pojke (2 år) till Ludwig, men att döpa sina barn efter Khemiri-bröderna, eller varför inte al Fakir-bröderna, är ju en god idé!
To Kill a Mockingbird har jag inte läst än, men det vill jag ju göra någon gång. Muriel Barbery låter också riktigt intressant - tack för tipset!
På ALMA-prisutdelningen i går mötte jag Anna Cocirolo som är pressansvarig för Judiska teatern. Med tanke på alla som, liksom du, är sorgsna över att ha missat den suveräna föreställningen "Moral Science Club" med Hamadi Kehemiri, Hannes Meidal och Jens Ohlin - frågade jag Anna om det kommer att ges fler föreställningra.
HON SA: JA!!!!
Lena K E
Så roligt att höra att pjäsen kommer igen! Tack för upplysningen, Lena K E!
Skicka en kommentar