onsdag 11 juni 2008

Carsten Regild på Galleri Lars Bohman

Galleri Lars Bohman visar en samling av verk av Carsten Regild (1941-1992) i båda sina utställningslokaler, under namnet A bientôt. En del av tavlorna har endast ett motiv, enkel form och förmedlar en stark känsla. De flesta verken är dock komplexa; sammansatta av silhuetter, bilder och bokstäver ur det sammelsurium av intryck som omger oss varje dag. Kända föremål med ifyllda konturer, ovanligare färgval, spegelvända ord, halvtransparenta målningar ovanpå och runt varandra. De är intressanta och ibland vackra, men säger mig inte så mycket nytt.

En serie med mindre tavlor utvecklar serietidningsestetiken, och typiskt nog har de hamnat i fåran med storbröstade pinuppor som kliver runt i pyttesmå underkläder och stilettklackar i småsadistiska positioner. Det känns mer som pubertala, privata fantasier än nyskapande och tankeväckande.

Det riktigt gripande är sviten Åtta dagar: stora tavlor som med kraftfull komposition, applicerade föremål och drömsk text förmedlar en berättelse som vill ta sig utanför sina fasta ramar. Kosmologi, psykologi och konst samverkar till en tung och omskakande upplevelse.

Länk till Galleri Lars Bohmans hemsida

Inga kommentarer: