tisdag 3 juni 2008

Askungen på Kungliga Operan

Gioacchino Rossinis lättsamma opera Askungen är ett riktigt glädjepiller från början till slut! Uppsättningen på Kungliga Operan i Stockholm (ambulerande genom europeiska operahus) är uppsluppen och lätt moderniserad, och här framförallt fylld med fantastiska sångare.

Malena Ernman! Hennes gudabenådade röst lyser som solen genom hela föreställningen. De svåra bel canto-partierna klarar hon perfekt, inte ett ögonblick utan att tappa skönheten i tonen. Den godhjärtade Askungen/Angelina är verkligen värd det lyckliga slutet!

För att vinna prinsens hjärta har Askungen varken hjälp av snälla möss eller någon fé, däremot av en mystisk tjänare ur prinsens följe, Alidoro. Han vill henne väl sedan hon visat honom vänlighet när han kom till familjens kafé förklädd till tiggare. Lennart Forsén sjunger hans roll rörande innerligt och vackert.

Askungens elaka, själviska styvfar baron Don Magnifico sjungs härligt inlevelsefullt av Jonathan Veira. Han hinner locka publiken till skratt flera gånger redan innan hans galna ståupp-nummer under ett scenbyte. Don Magnificos två favoriserade döttrar Clorinda (Karin Ingebäck) och Tisbe (Katarina Leoson) har också många tillfällen att excellera i roliga duetter.

Den vackra, vackra musiken och den roliga handlingen gör att operans uppsättning är riktigt sevärd. Och på toppen av allt det, den underbara blonda amazonen Malena Ernman som är en njutning varje sekund hon hörs! Måste ses och höras!

Länk till Kungliga Operans sida om Askungen

4 kommentarer:

Anonym sa...

Malena Ernman är fantastisk!
Jag njöt, liksom du, av hennes vackra mezzosopran-stämma i "Askungen". Hon är inte bara en fantastisk sångartist, utan också (det är minnsann inte alla sångare) en utmärkt skådespelare.
Första gången jag hörde Malena Ernman (och bestämde mig för att följa hennes karriär) var i en konsert för så där tio år sedan med självspelande pianon (!). Hon sjöng alltså till de säregna toner som kom ur de olika instrumenten - och gjorde det supermusikaliskt och humoristiskt.
Hoppas hon nu får så mycket jobb, så att hon har råd att vara mer i Sverige än vad hon har varit de senaste åren.
Lena K E

Jenny B sa...

Ja, Malena Ernman är enastående begåvad och musikalisk. Jag hoppas att hon kommer att ha tid att uppträda mycket i Sverige! Nästa gång jag stöter på henne i Konsumkassan borde jag snabbt köpa en bukett tulpaner att ge henne!

Anonym sa...

En underbar föreställning! Perfekt förstaopera för mina två bonusbarn, snart tretton år gamla. Vi njöt lika mycket, men kanske av olika saker. Jag bedårades av skönsången från alla medverkande och av den lyckade överföringen till en annan tid och miljö än sagans. Barnen tjusades nog av sagan ändå, och av sin idol Malena Ernman, eftersom de är hängivna melodifestivalfans.
/Karin

Jenny B sa...

Vad bra att ni fick biljetter till föreställningen, och toppen att alla var nöjda!