fredag 2 oktober 2020

Rubbish, Dipping Sauce, Grass, Peonie, Bum på Fotografiska

 I boken Purity and Danger från 1966 beskriver Mary Douglas smuts som materia som befinner sig på fel ställe. (Här ville jag först skriva att jag inte helt håller med om det, men fastnade i funderingar som förde mig till att det nog är sant. "Rätt ställe" för det utspillda vinet är i glaset eller i magen, "rätt ställe" för en tillsmattad flugprick är som levande flygfä.) Maisie Cousins har tagit många foton där materian är antingen helt och hållet på fel ställe, eller fortfarande på rätt plats men på väg att bli fel.

Det är bra att bilderna från de tre olika serierna Rubbish, Dipping Sauce och Grass, Peonie, Bum visas utan åtskillnad från varandra, för deras teman glider in i varandra. Där finns lösa blomblad och grässtrån strödda över en hand och kropp - ännu inte så konstigt, även om kroppens nakna hud inte har den estetiskt överenskomna formen som kroppar i media oftast har. Litet mer obekvämt blir det att se närbilder på maträtter med litet udda färger - kanske känner fler än jag att många delikatesser med udda smaker redan de kräver en viljeansträngning för att hjärnan skall gå med på att det är ätbart och till och med gott.

Mer obehagligt blir det att se matbitar och blommor blandade med varandra. Nu är inte maten ätlig längre och blommorna går inte att sätta tillbaka i en vas. Ännu konstigare är det att se små plastdockor slängda över en maträtt - tittar ned i soppåsen under vasken gör man inte så ofta, än mindre fotograferar och närstuderar.

Maisie Cousins bilder är som mode- eller matfotografi på steroider, med grälla färger och extra fuktiga och i många fall blöta ytor. Det hjälper till att göra motiven ytterligare litet mer frånstötande (för en del) eller attraktiva (för andra). För egen del var det ganska underhållande att se fotografierna i stort format, men jag dröjde inte kvar länge vid bilderna och längtar inte efter att se dem igen. Det är ändå intressant att tänka på att vad som är jobbigt för mig kan vara lockande för andra.

Länk till Fotografiskas sida om Rubbish, Dipping Sauce, Grass, Peonie, Bum


 



Inga kommentarer: