fredag 23 oktober 2020

Locke & Key

 Gamla hus med antikt möblemang kittlar fantasin. Vad kan finnas bakom låsta dörrar till rum och skåp? Kanske kan den rätta nyckeln öppna en port till något annat än den vanliga världen? Det stora huset som funnits i familjen Lockes ägor sedan generationer kallas The Key House, och minsann om där inte finns en massa magiska nycklar som kan låsa upp ännu mer lockande saker än dörrar.

Men familjen Locke kommer till huset, i den lilla staden Matheson i Massachusetts, under olyckliga omständigheter. Pappan i familjen, Rendell, mördades av en av sina studenter, och minnena spökar för barnen trots miljöombytet. Att börja en ny skola är sällan roligt det heller, men tonårssyskonen Tyler och Kinsey möter både bråkstakar och hyggliga personer att bli vänner med. Under veckan som lillebror Bode väntar på att hans skola skall ha upprop börjar han höra röster. Några som viskar till honom, och en som berättar för honom vad rösterna viskar om.

Det verkar bara vara barn och ungdomar som kan höra och förstå magin som genomsyrar Locke House och nycklarna som finns gömda där. Eller, inte bara barn utan även magiska (förmodligen ondskefulla) väsen, men inte så lätt mamman i familjen, Nina Locke. Hon hittar ändå konkreta saker att bli misstänksam mot, som vad som hände med Rendells barndomsvänner och vem som verkar bryta sig in i deras hus och till och med mörda människor i Matheson.

Det är spännande att få se vad de magiska nycklarna låser upp, och det leder till imponerande scenerier, inte minst när syskonen måste kämpa mot de onda krafterna som vill stjäla alla nycklarna. Men litet tonårsklantigt så börjar Kinsey att använda nycklarnas makt för sitt eget bästa och berätta om dem för kompisar, och Tyler gör sitt till för att försätta sig och nycklarna i fara. Handlingen börjar tunnas ut och det blir svårare att engagera sig i familjen Lockes öde även om det står mycket på spel. Utan att vara direkt förutsägbar går det att förstå att historien kommer att sluta med att allt löser sig... utom en detalj, som gör att vi måste få en säsong till. Och varför inte, Locke & Key är underhållande och många gånger fantasieggande. Hur skulle det se ut i DIN hjärna, om du kunde kliva in?


 Inga kommentarer: