fredag 16 oktober 2020

Tom of Finland Darkroom på Fotografiska

 Tom of Finlands stiliserade mansporträtt är numera så älskade och accepterade att ett av dem till och med har hamnat på frimärke i hemlandet. Men när han, Touko Laaksonen,  började sin verksamhet var homosexualitet förbjudet och föraktat. Därför är det extra intressant att få se de foton han tog av män i sin närhet vilka sedan låg till grund för de teckningar där de senare blev förevigade som sexgudar.

 

På fotona som visas i Fotografiskas utställning Darkroom ser vi avklädda män, strikt uniformerade män, och män med några element från polis- eller militäruniform som blottar muskler, hud och kön. De vänder sig oblygt mot kameran, förvissade om att fotona inte kommer att hamna i händerna på dem som vill straffa dem för sin sexualitet. En del skrattar avslappnat, andra är litet mer spända.

 

Det är spännande att se de verkliga manskropparna som under Tom of Finlands penna skulle svälla till idealiserade hulkar, nakna eller klädda, ofta i akten med andra män och ibland i rena labyrinter av lemmar. Där är människan bakom fantasin! Låt oss hoppas att de alla levde goda liv och inte blev utfrysta för sin läggnings skull.

Länk till Fotografiskas sida om Tom of Finland 



Inga kommentarer: