onsdag 30 september 2020

Better Call Saul

När saker och ting är på väg att gå åt h-e i Breaking Bad kan Saul Goodman ofta rädda dagen. Han har kontakter av både det smarta och handgripliga slaget, och han vet vilka kryphål man kan använda för att komma undan lagens långa arm, för han är själv advokat. I det omtumlande BB-avsnittet som bär samma namn som spin-offen tar han sig själv och sina motståndare ur en knipa under svåra omständigheter, utan att för en sekund förlora sin energi och sitt goda humör.


Det var ett genidrag att göra en prequel till Breaking Bad, så att man kan få återse några av favoriterna som hunnit dödas under handlingens gång, och med fokus på Saul Goodman kunde serien lämna en del av våldet utanför bild och berätta en nyanserad historia om en man, de som tror på honom och de som misstror honom. James McGill är hans riktiga namn, med smeknamnet/öknamnet Slippin' Jimmy. Han har hankat sig fram på småjobb och en hel del lurendrejeri genom åren, men jobbet i postrummet på broderns advokatfirma har gett honom stadga, och nu har han läst in en juristutbildning, han också!


Rivaliteten och misstron kan vara större än kärleken i en familj. Den som minst av allt litar på Jimmy är storebror Chuck. De små besvikelserna och motgångarna kommer slag i slag för Jimmy, och det måste kännas extra tungt när han jobbar så hårt för att bevisa att han är hederlig och pålitlig. Det är väldigt, väldigt sällan under de (hittills) fem säsongerna som vi ser Jimmy bryta ihop, och det gör då extra ont att se den pigga, oberörda ytan han sätter upp mot omvärlden.


När saker går Jimmy McGill emot är det lätt för honom att ta till något knep eller en genväg för att få igenom det han måste - ofta smarta knep, inte alltid moraliskt eller juridiskt korrekta. Och ibland måste han bara bli Slippin' Jimmy igen och göra något riktigt trick bara for the thrill of it. Vid hans sida finns den fantastiska flickvännen och tillika advokaten Kim Wexler - klok, sansad, stöttande och en aning dragen till det farliga i att luras och komma undan med det.


Det är inte förrän i femte säsongen som Jimmy blir till Saul Goodman i grälla kostymer med sin klatschiga slogan Better Call Saul! I flera säsonger har vi sett honom verkligen kämpa för rättvisa för svaga personer men få sitt arbete undergrävt av andra som vill raka in förtjänsterna av hans arbete. Parallellt med de växande antipatierna mot etablissemanget ser Jimmy McGill hur mycket han kan göra för dem som befinner sig på fel sida av lagen - och hur lönsamt det är.


Pengar är en drivkraft som gör många hänsynslösa i både Breaking Bad och Better Call Saul. Som sagt får vi stöta på några gamla favoriter/hatobjekt från tidigare/senare. Redan från början följer vi den knarrige men kunnige Mike Ehrmantraut, och efter hand stiger även Gustavo Fring in i serien. Baksidan av myntet är att en engagerad tittare kan börja oroa sig för de framträdande personer i Better Call Saul som inte var med i Breaking Bad, och hoppas på att de kommer att lämna Albuquerque frivilligt under den sjätte och sista säsongen av Better Call Saul.


Utan att ens gå in på hur mycket lidande och död som orsakas av missbruket, visade Breaking Bad hur brutalt livet och döden kring tillverkningen av metamfetamin är. Better Call Saul rör sig till större delen ett steg bort från tillverkningen, men tillräckligt nära för att vi skall se hur hänsynslöst och grymt det sköts, både i den impulsiva Salamanca-familjen och under kontrollerade former hos Gus Fring.


Alla säsonger av Better Call Saul är mycket välskrivna, både vad gäller övergripande tema och enskilda scener. Persongalleriet är varierat och välvalt och karaktärerna har komplexitet. Alla inblandade skådespelare fyller sina roller utmärkt. Man kan se historien om Saul Goodman som en invertering av En handelsresandes död: hos Jimmy McGill saknas inte karisma men den amerikanska drömmen kan bara uppfyllas om han väljer den mindre hederliga vägen, där vita lögner och flera kolsvarta väger tyngre än hårt arbete. Serien är värd alla utmärkelser och nomineringar den fått, ja, fler därtill. Det var absolut mödan värt att se alla säsonger av Breaking Bad för att få de rätta förutsättningarna för att följa Better Call Saul.


Inga kommentarer: