onsdag 12 februari 2020

The Farewell

Vilket är det bästa sättet att ta farväl av en döende släkting? Vilket är det bästa sättet att leva sina sista månader - försiktigt, med oro för vad som kan påskynda förloppet, eller med glada, firande släktingar och vänner? Att Nainai är döende i lungcancer döljer alla för henne, under ledning av hennes omhändertagande syster. Det är "godartade skuggor" på röntgenbilderna av lungorna! Men hela familjen måste få en chans att ta farväl av sin älskade mor och farmor, så det rustas för bröllop, en god anledning att samla alla till fest. Extra viktigt med en stor fest, då Nainais båda söner har flyttat från Kina, den ene till Japan och den andre till USA.


Det är den japanske sonsonen Haohao vars snälla japanska flickvän raskt uppgraderas till fästmö och brud. Det är den amerikanska sondottern Billi som står i filmens centrum. För henne är det obegripligt att man ljuger för farmor Nainai, och eftersom föräldrarna i förväg räknat ut att hon skulle protestera, vill de egentligen inte ens att hon följer med till festen och avskedet. Men det går inte att hålla Billi ifrån sin älskade farmor, och hon kommer efter, till ett Kina som är både hemtamt och annorlunda mot alla ljusa sommarlovsbesök där.


Även alla de som är överens om att inte avslöja sanningen för Nainai har ett svårt spel att spela; att hålla masken, ta sitt avsked och samtidigt glädja sig med den bestämda, bröllopsplanerande damen. Hur mycket kan man uppmuntra henne att vara försiktig utan att det blir misstänkt? Men visst händer mycket annat som tar fokus från problemet, som att gnabbas om vilket land som är bäst att bo i, Kina eller USA, och att försöka gifta bort sin sondotter med sin stilige unge läkare.Filmens stora mysterium är egentligen hur den tystlåtne Haohao och den språkförbistrade fästmön Aiko så lätt gått med på ceremonin, och hur de skall klara sig igenom allt som händer. Men festen blir av, och fastän många deltagare är kluvna av vetskapen om det sorgliga som ligger bakom allt, kan man se en sal fylld av människor som festar och skojar och drar gamla minnen om kära Nainai. Är det inte ett bra minne att ha för alla som är där, för såväl Nainai som alla hennes närmaste? Men ibland är det svårt att hålla tillbaka känslorna.


Inga kommentarer: