söndag 19 januari 2020

The Turing Test av Chris Beckett

Infodumpar är ett problem i berättelser. Chris Beckett har det problemet i stora mått; i novellerna i hans samling The Turing Test vill han berätta om världar eller omständigheter som är väldigt olika våra, där något händer som är udda även för dem, och ger den som upplever det en känsla av att något är skevt. Allt det här är riktigt bra ambitioner, men infodumparna blir för klumpiga och hamnar både i läsarens knä och i de inte så välskrivna dialogerna. Det är så synd, för Beckett har flera goda idéer och framför allt gillar jag hur han egentligen vill leda allt fram till att den där funderande människan blir omskakad i grunden. Men jag gläder mig åt att tänka på att han några år senare kommit fram till att skriva den fina trilogin om Dark Eden och lyckas med allt det.

Några teman och personer återkommer sinsemellan i ett par av novellerna: i en kuslig och ändå inte så annorlunda framtid innehåller den mest eftertraktade konsten äkta människodelar; människor kan förflytta sig sidledes mellan olika verkligheter. En novell berättar också vad som hände när Dark Eden grundades, och än en gång är jag glad att jag redan läst de böckerna fulla av så mycket mer psykologisk insikt än den här taffliga början.

Samlingens näst sista berättelse, Karel's Prayer, är riktigt otäck men också en tuff övning i moral och filosofi som Chris Beckett genomför väl. Visst har några minnesbilder från historierna stannat kvar i några veckor, men till största delen är de här novellerna goda övningar inför det Beckett kom att skriva senare.

Fler böcker av Chris Beckett:
The Holy Machine
Dark Eden
Mother of Eden
Daughter of Eden

Inga kommentarer: