torsdag 9 januari 2020

Den oändliga historien på Borås Stadsteater


Den fina boken Den oändliga historien av Michael Ende handlar om fantastiska världar och överväldigande miljöer som skapas av läsare (och tittare) som engagerar sig och låter världarna växa i sin fantasi. Boken blev en film med alla tidens möjligheter till tjusande scenerier och effekter. Att sätta upp historien på en teaterscen är ett steg tillbaka till att låta tittarens inlevelse vara med i det som sker. Men den minimala och välanvända gruppen skådespelare låter historien leva upp med ovanliga varelser i sköna färger på stora scenen på Borås Stadsteater. Det är en familjeföreställning som även skall passa för yngre barn, så scenerna är inte för långa och inte för sorgliga, men medföljande föräldrar och farföräldrar som minns boken hinner lägga in sina egna tankar om vad som händer.


Jagad av mobbare smiter Bastian Baltasar Bux in på ett antikvariat och smiter iväg igen med en fascinerande bok i sina händer. Vi är många som brukar tänka oss själva in i handligen när vi läser, men snart är Bastian inne i den ovanliga sagan på riktigt, som möjlig räddare av Barnkejsarinnan och landet Fantasien!


Berättelsen innehåller några element som kan vara barnens första möte med existensiella frågor: ett Ingenting som uppslukar det det berör, men det gör inte ont att ge sig in i det för allt bara glöms och försvinner; en port som bara släpper igenom dig om du inte vill gå igenom den. Man kan fundera vidare på vad de innebär även efter att Bastian har klarat prövningar och räddat Fantasien.


Med ganska enkel scenografi och understödda av projicerade filmer skapar skådespelarna spännande scener och miljöer för Bastian att uppleva. Man hinner med mycket utan att trötta ut ens de minsta i publiken, och även alla vuxna kunde njuta av den brokiga och lockande världen som finns där när man öppnar en bok eller går in på en teater.

Länk till Borås Stadsteaters sida om Den oändliga historien

Foto: Amelia Bordahl

1 kommentar:

Håkan Wilhelm Hugosson sa...

Kul pjäs med fullsatt hus och glad publik! Bygger på en bra bok med många Astrid Lindgren-vibbar och proto-fantastik. Mycket välgenomtänkt dekor och fina bakgrunder och en duktig, och effektivt använd, ensemble.