lördag 30 december 2017

Årets bästa utställningar 2017

Det finns något tilldragande med sköna ting och bilder, något som minsta barn känner men även vi vuxna. Kan det vara så enkelt? En del väljer då att sky det vackraste som banalt, men det är en orättvis tanke. Det eviga och värdefulla kan även finnas i det allra mest tilltalande. Ett gott exempel på det var utställningen Salongsmåleri?! på Waldemarsudde. Under perioder mindre genomsyrade av uppmärksamhetskrävande bilder än vår och med generellt sämre förhållanden måste man se viljan att skapa något vackert som beundransvärd.


Lika imponerande är viljan att skapa en ny, vackrare tillvaro i tavlorna Gerda Wegener målade några decennier senare. I utställningen på Waldemarsudde är det lätt att leva sig in i önskan att forma sitt liv efter mer tillåtande skönhets- och moralregler.


 Men idag är vi överösta med glättighet och genvägar till snygghet, och konsten vill finna andra vägar att beröra. Ibland går moraliserandet till överdrift, som i stolpskottet Manipulera världen på Moderna Muséet. Tur då att man kunde gå in i det lilla rummet där Louise Nevelsons collage hjälpte en att finna harmoni i världen. Ännu mer givande var utställningen på Waldemarsudde med verk av en av våra mest begåvade samtida konstnärer, Cecilia Edefalk. Fastän den inte innehöll alla hennes mest esoteriska verk fick man en bitterljuv glimt av det överjordiska hon kanaliserar i vissa av sina tavlor, och det kanske är allt jag skulle mäkta med.


På Göteborgs Stadsmuseum pågår fortfarande utställningen av Freddie Wadlings verk, en man med bred och livlig fantasi vilken kom till fantastiskt uttryck i såväl hans tavlor som hans liv. Väl värt ett besök om man har vägarna förbi!


Inga kommentarer: