torsdag 1 september 2016

Amy Schumer på Hovet

Som uppvärmning har vi fått ett tight, energiskt band som spelar modern jazz, och en kvart med Amy Schumers bästa vän Rachel Feinstein som tyvärr inte är så bra - skämten spretar, och trots att där finns några guldkorn är de flesta historierna tråkiga och inte så väl framförda. Men största delen av publiken är nöjd och jublar.


När Amy Schumer äntligen kommer upp på scenen, berättar hon om förra gången hon var i Sverige, på en komedifestival för ett tiotal år sedan. Folk satt mest och smålog åt hennes skämt, inga gapskratt som hon var van vid. Men plötsligt när hon satt och slappnade av utanför scenen hörde hon sitt namn ropas upp - hon hade vunnit festivalen! Hon som inte ens visste att det var en tävling! Iklädd snygg vit klänning och långsamt nedhasande Spanx står hon nu framför oss, rik och berömd och eventuellt på väg att förvandlas till en snögubbe framför våra ögon.

Hovet är inte helt fullt, men det är nära, och de tusentals människor som fyller platserna är inte bara tjejgäng och medföljande pojkvänner utan även grupper av bara killar. Många har säkert sett Amy Schumers genialiska show på Comedy Central, andra är kanske sugna på internationell ståupp, och en dumskalle var där för att häckla henne. Han hävde ur sig det mest banala man kan tänka sig, "Show us your tits!", får en varning av stjärnan, men kan inte hålla truten utan blir utbuad, utröstad och utledd av vakterna med kompisarna lommande efter. Vilken loser.

I serien Inside Amy Schumer är temat ofta förhållanden, krångliga situationer och sex. Med stor skicklighet och upplysande gester drar hon en berättelse med alla de ingredienserna; om utlösningar och sperma efter sex i ett förhållande. Hon är rolig hela tiden, ibland haltar det, men så dras alla trådar ihop till ett klimax (höhö); fyndigt, smart och jättekul.


Litet senare skämtar hon om den obefintliga vapenkontrollen i sitt hemland; du får köpa vapen även om du är straffad för misshandel, om du står på listan över terrorister, även om du är BLIND! Så låter hon en förmanande röst säga "Men Amy, nyss skämtade du om sperma..." "Ja, faktiskt, jag kan bry mig om både sperma och vapenkontroll" svarar hon sig själv till publikens jubel.

Utan att sparka på killar och deras tidvisa dumhet (så mycket), med mycket självdistans (som vanligt), snackar och skämtar Amy Schumer om dråpliga saker - viktminskning, blackouter som leder till sex med främlingar - men på ett sätt som ofta sprider pepp och en känsla av smarthet till publiken och får tack i form av applåder. Hon avslutar med ett fantastiskt spratt hon spelade Katie Couric, ljuset tänds och folk börjar gå, men så kommer hon tillbaka för extranummer, något hon aldrig annars gör, och avslutar sin starka show på topp.

Inga kommentarer: