lördag 17 september 2016

Peter Blake på Wetterling Gallery

Sir Peter Blake använder sig av omgivningen och hur den skildras och avbildas, och skapar verk som blir nya delar av samtiden och dess populärkultur, som till exempel skivomslag (ja, bland annat det ikoniska omslaget till Beatles' Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band). Wetterling Gallery visar några av hans serier av verk från senare år, där han utvecklar olika idéer med humor och, tänker jag, kärlek.


Med hjälp av klipp från foton och tryck låter Blake apor klänga framför Westminster Abbey, i ett annat collage andra exotiska djur. I en liknande bild visar han män och deras husdjur (i många fall överraskande val), i en annan kvinnor och deras husdjur. Regent's Park - The runaway donkeys visar framför allt många, många barn, sammanförda från olika håll. Lika spektakulär och tankeväckande är bilden där mängder av dansare väller fram över Regent Street.


Tavlorna som bokstaverar "I LOVE YOU" eller bara "LOVE" kan vid första ögonkastet verka simpla och oinspirerade. Men varje bokstav är hämtad från en egen skylt, från olika skyltar som ursprungligen berättade om något helt annat än kärlek. Det är en tillfredsställande tanke att budskapen vi ser varje dag kan, om vi vill, säga "Jag älskar dig" eller åtminstone uppmana till kärlek, om vi pusslar litet.


Porträtten är målade med omsorg och tydlig omtanke om modellerna, trots att tekniken får dem att framstå som ett mellanting mellan seriefigurer och tidningsnotiser. Men den levande blicken och de varma färgerna drar in även betraktaren i deras och Sir Peter Blakes vänkrets, och det är ett gott budskap.

Länk till Wetterling Gallery


Inga kommentarer: