fredag 9 september 2016

Carl Kylberg på Thielska Galleriet

På Thielska Galleriet - vackert, harmoniskt och värt ett besök i sig - visas just nu en väl sammansatt utställning med verk av Carl Kylberg. I de många rummen med generös väggyta är målningar hängda efter tema och kronologi i god avvägning, med tillhörande texter som berättar om den perioden.

Vandring mot ljuset

Carl Kylberg tecknade redan som ung träffsäkra karikatyrer med raska streck, och ritade flera sagoböcker där hans klara konturer kompletterar de listiga historierna om Hönan med lånta fjädrar eller Sprätten, som ofta återkom. Det syns spår av hans snabba, karikerande penna även i flera av de porträtt han målade av sig själv och andra.


Under 1920-, 30- och 40-talet, när många konstnärer slöt sig samman i grupper, stod Kylberg ensam med ett eget formspråk. Hans tavlor innehåller ofta åtminstone något element som glöder av mättad färg. Mot rött hav och orange himmel avtecknar sig det kolsvarta segelfartyget starkt, och känslan intensifieras av att målningen har titeln Hemkomsten, ett ord som i sig självt är fyllt med känslor.

Hemkomsten

I triptyken Kärlekssaga framstår de älskande som gudomligt berörda. Den andliga dimensionen av Kylbergs konst lyste igenom i flera av hans verk, trots att han inte uttalat använde sig av konkreta situationer och gestalter ur någon känd religion. Nationalmuseums inköp av målningen Uppbrottet stoppades av regeringen år 1938, men Tora Teje tog rådigt på sig att gå runt det genom att köpa målningen själv och donera den till Nationalmuseum.

Uppbrottet

Motiven glöder som sagt inifrån och har dessutom oskarpa konturer. De ger ofta intryck av att vara efterbilder, det som lyser innanför ögonlocken när man snabbt slutit ögonen inför ett bländande sken. Litet mer dämpad och ändå med ett inre ljus är målningen med det tankeväckande och glädjande namnet Gryningen kastar ett strålande hjärta till jorden. Carl Kylbergs konst är väl värd att se och beröras av, och Thielska Galleriets fina utställning är ett ypperligt tillfälle till det.

Länk till Thielska Galleriet

Gryningen kastar ett strålande hjärta till jorden

2 kommentarer:

Hermia Says sa...

För ca 11-12 år sedan läste ja gen recension om en Kylberg-utställning och fångades av bilderna. Dagen efter såg jag utställningen på Bror Hjorts hus och drabbades. För några dagar sedan fick jag Hemkomsten som poster i födelsedagspresent av maken. Kypberg har en särskild plats i mitt hjärta. Så så fint läsa om utställningen här!

Jenny B sa...

Vad fint att du har så goda minnen av Carl Kylbergs konst! Den är verkligen minnesvärd.