torsdag 29 september 2016

Sebastian Blanck på Wetterling Gallery

Sköna ögonblick är värda att lägga på minnet. Idag behöver vi knappt ens belasta våra minnen utan har ständigt en kamera med, redo att föreviga ett ögonblick och även dela det med andra. Som en som sällan fotograferar vill jag inte raljera utan är tacksam mot dem som gör det, för visst fångas mycket av stämningen i en bild, och var man själv med kan bilden trigga fler av känslorna och minnena från stunden.


Titeln på Sebastian Blancks utställning på Wetterling Gallery, That's why we're running away, är inte så ödesdiger som den kan tolkas, utan ett utrop från barn som rymmer hemifrån en stund. Sebastian Blanck har målat av scener ur sitt till synes harmoniska familjeliv i en naturskön omgivning. Det är badväder om somrarna, och på vintern finns det tjocka, orörda mängder av snö på väg till bergen i närheten. Färgerna är klara men skalan dämpad till en lågintensiv glöd, och Blanck spelar upp kontrasterna när han kan.


De fotoliknande bilderna visar familjemedlemmarna i rofyllda ögonblick. Kan det finnas gräl och motsättningar emellan de här lyckade ögonblicken? Ja, visst, likaväl som i alla andra familjer. Men låt oss inte skämmas för att det är de fina stunderna vi vill spara, eller visa, och låt oss finna ro själva i de harmoniska kompositionerna och det förlåtande handlaget med färgerna.

Länk till Wetterling Gallerys sida om utställningen
Inga kommentarer: