tisdag 9 juni 2020

The Lovebirds

De dyker upp då och då, de där komedierna där ett vanligt par rycks upp ur vardagslunken och kastas in i en värld av biljakter, kriminalitet och mördare. De funkar som bäst när huvudrollerna spelas av skickliga komiker med god kemi, och det är just vad vi får i The Lovebirds med Leilani och Jibran (Issa Rae och Kumail Nanjiani). De är på väg till en fest med sina bästa vänner men efter fyra år tillsammans har gnatet trasat sönder kärleken som fanns. Just som de konstaterar att förhållandet är slut krockar deras bil med en cyklist i en otäck duns.


Cyklistens grymma död borde triggat dem att ringa polisen direkt, men de är båda i chock och plötsligt är de själva högeligen misstänkta som mördare. Som icke-vita ser de båda för sig hur polisen kommer att trasa sönder deras vittnesmål i sina förhör och istället för att lita på sanningen vänder de sig om och springer.


De flesta komedier skulle förstås ta slut rätt snabbt om alla gjorde de smartaste valen i alla lägen. Så vi får ha förståelse för vad Jibran och Leilani tar sig för. De har den döde cyklistens mobiltelefon och börjar nysta i vem som skulle vilja se honom mördad. För om de löser mordgåtan och ger polisen lösningen så bevisar de ju sin egen oskuld, eller hur? Oj, så djupt de förvecklar sig i kriminella organisationer och hemliga sällskap à la Eyes Wide Shut när de börjar sin jakt på den verklige mördaren. De ramlar in i den ena livsfarliga situationen än den andra och grälar underhållande medan dödshoten hänger över dem. För även om handlingen är på allvar, så är tonen i filmen lätt och man kan hoppas att våra huvudpersoner klarar sig någorlunda helskinnade igenom allt. Inte en lugn stund men mycket humor får man i The Lovebirds.


Inga kommentarer: