torsdag 11 juni 2020

MacBeth på Globe Theatre

Uppsättningen och inspelningen av MacBeth på Shakespeare's Globe Theatre i London är från tidigare i år. Den är kort - halvannan timme - och intensiv, men inte stressad, trots det relativt höga tempot. Kostymerna är moderna men på ett sammanhållet sätt som passar bra - MacBeth och Banquo kommer in på scenen i luftvärnsuniformer, slitna och smutsiga av att just ha burits i strid. Kung Duncan, hans rådgivare och senare även MacBeth själv bär sedan eleganta kostymer vars tyger och snitt vittnar om rikedom och en trygg plats i maktens centrum.


Nej, förstås inte trygg, för Duncan skall snart komma att mördas av MacBeth. Den MacBeth och Lady MacBeth vi ser är här inte så kalla och beräknande som de ofta framställs på scenen, utan hetsiga och upprörda både före och efter mordet vilket nästan verkar oöverlagt. De är dock kvicktänkta nog att lyckas flytta misstankarna bort från sig själva, och så är det MacBeth som intar Skottlands tron. Nu har mördandet börjat bli en vana, och forne vännen Banquo står näst i tur, då samma häxor som förutspått MacBeths uppstigande till tronen också berättat att Banquos ättlingar skall bestiga den härnäst.


Så möter vi MacBeth, förmodat trygg på tronen, när andra akten börjar. Nöjd, självsäker, litet skrytsam bjuder han in till bankett. Men åh! Där sätter sig det blodiga spöket av Banquo på MacBeths plats. Nej, häxornas profetior - och de kallas in igen för ett nytt uttalande, mitt på festbordet - innehåller löften som låter lovande och lockande, men i orden finns insmugna undantag som kommer att leda till MacBeths egen undergång.


Att föreställningen är nedkortad för att även passa rastlösa skolbarn gör den inte mindre gedigen och bara ännu mer underhållande i sina rappa scenväxlingar. Ekow Quarty och Elly Condron som MacBeth och Lady MacBeth är fulla av energi och deras band till varandra känns starkt även när de planerar kungamord. Den här uppsättningen av MacBeth är mycket sevärd.

Länk till Shakespeare's Globe Theatres sida om MacBeth


Inga kommentarer: