måndag 29 juli 2013

Now You See Me

När man framför ett magitrick så gäller det att vara noga förberedd och kunna parera om publiken lyckas få en glimt av vad som händer "bakom scenen" - om man hänger upp allt på en stor vändning kan allt också falla platt. På samma sätt: det räcker inte att göra en film som hänger på ETT stort trick, EN stor twist på slutet. Now You See Me visar upp flera stora trick, avslöjar dem och verkar ge oss ledtrådar till vem som ligger bakom och vad som kommer härnäst. När jag säger "oss" menar jag publiken och poliserna som försöker reda ut tricken; Dylan Rhodes och Alma Dray (Mark Ruffalo, Mélanie Laurent).


För det är inte vanliga party-trick som de fyra utvalda magikerna utför. På en blank Las Vegas-scen inför en nyfiken publik på tusentals rånar de en bank! På andra sidan Atlanten, till och med, och inför kameror! Det är inte bara hypnos-inducerad suggestion, det händer verkligen: banken förlorar sina pengar. Hur gick det till? Skall utredarna tro på magin när de försöker ta reda på vad som har hänt?


Vi behöver inte sitta i ovisshet filmen igenom. Med hjälp av den kände bluff-avslöjaren Thaddeus Bradley (Morgan Freeman) får vi svar på några frågor och en aning om vad som är på väg att hända härnäst. Det är en styrka hos filmen att den inte bara visar de fyra magikerna, The Four Horsemen (Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Isla Fisher och Dave Franco), utan även vad som pågår runt deras bländande trick: Bradely och hans internet-show, deras sponsor Arthur Tressler (Michael Caine). Alla kan ha olika anledningar till att vilja att tricken skall lyckas eller bli avslöjade av FBI.


Men ändå: bakom ett till synes enkelt trick eller en accelererande film ligger väldigt mycket arbete som det inte är meningen att man skall se. Börjar man fundera på det är det mycket som kan gå snett på vägen för The Four Horsemen. Men det är roligare att luta sig tillbaka och se dem lyckas blända sina åskådare gång på gång! Bitvis är filmen som en superhjältefilm, med episka scener glidande över storstadsmiljöer, bitvis är den en psykologisk balansgång, tidvis ett fingerfärdigt trick precis under ens näsa.

En del detaljer i filmen kräver litet väl mycket blind tro av åskådaren, men på det stora hela är Now You See Me en blank, läcker och underhållande film.2 kommentarer:

Maria sa...

Den vill jag se. :)

Jenny B sa...

Gör det! Hela filmen är som en show i sig. :)