fredag 23 januari 2009

Vita Glöden på Dramalabbet

Efter att ha sett Waxing West av samma författare, Saviana Stanescu, var jag mycket upplagd för att se Dramalabbets uppsättning av Vita Glöden. 50 minuter lät som litet tid för att få plats med allt som pjäsen sades handla om, men så var det inte alls. Det är ett mycket tätt och sammanhållet stycke Stanescu har skrivit. Osannolikt, men ändå trovärdigt.

Det som brister är istället de svenska skådespelarna. De är inte tillräckligt skickliga för att gestalta de starka situationer de har framför sig. Under gästspelet veckan innan levde de amerikanska skådespelarna sina roller på liv och död. De fyra vi ser framför oss låter mest gnälliga och egoistiska: paret som är på väg till Bechnien för att adoptera ett barn, intränglingen som vill tvinga sin gisslan att njuta av himlen från hustaket med en pistol riktad mot huvudet, kvinnan som ber för sitt liv.

Jag blir mer övertygad om att Saviana Stanescu är en väldigt bra pjäsförfattare, men att hennes verk kräver skådespelare med lika mycket nerv och allvar som handlingen.

Länk till Dramalabbet

Inga kommentarer: