torsdag 15 januari 2009

Smack the pony

Något av det roligaste som synts på TV: Fiona Allen, Doon Mackichan och Sally Phillips på date, i kontaktannonser, på spabehandling, hos nippriga läkare. Humorn låg inte i sketcher packade med punchlines, utan i att goda skådespelare hamnade i absurda miljöer. Ingen spelad förvåning, inga överdrivna rörelser eller manér, bara galna kvinnor som beter sig försöker bete sig naturligt i surrealistiska situationer. Gärna människor i auktoritetspositioner - läkare, tandläkare, skönhetsexperter.Många vardagliga situationer är surrealistiska när man tänker närmare på dem. Att gå till ett spa och få heta stenar lagda på kroppen - det kan säkert vara skönt, men tänker man efter finns det hur mycket som helst som kan gå snett. En kontaktskygg läkare (en föregångare till Dr. Alan Statham i Green Wing) vill helst inte ta i sin patient utan petar på henne med en penna och säger att hon är OK.

De återkommande kontaktannonserna är fantastiskt roliga på ett annat sätt. Så många av kvinnorna som berättar om sig själva har galna idéer om männen de vill träffa, ofta parat med komplett vridna självuppfattningar. Och jag skulle himla gärna vilja spela bilspelet Girlie Driver! Medan de andra bilarna surrar förbi en varv efter varv, letar vår förare Jane efter bilnycklarna, sätter på sig solglasögonen, kör åt fel håll och stannar på Marks & Spencer för att köpa en kofta med pärlor på. Ja, det skulle jag nog också göra.Kvinnlighet, flirtar, sexighet och romantiska träffar är teman som lätt kan skruvas om till oigenkännlighet. En kvinna är ute med en kille som hon pressar på komplimanger. "Har jag fint hår? Tycker du? Berätta HUR fint! Kan du skriva ned det på den här servetten? Skriv under med namn också. Det är några tjejer på kontoret som behöver få läsa det här..."

Det enda jag har av Smack the Pony på DVD är en Best Of-samling. Skandal! Visserligen innehåller den flera av mina favoritscener, men var är den anställda som fyllde alla butikshyllor med WC-ankor? Och när hon fick sparken, höll hon upp en WC-anka och buktalade "Please don't fire me..." Var är busschauffören som tröttnade på att svänga vänster, för att hon kände att hela kroppen blev sned, och svängde till höger ned i vattnet istället? Var är veterinären som blir utmanad att räkna upp djur av killen som tror att hon inte vet hur man skall bota hans sjuka sköldpadda? (Hon förlorar.) Nej, dags att skaffa alla avsnitt av alla säsonger i en snygg DVD-box!

Inga kommentarer: