måndag 25 januari 2021

The Ten Thousand Doors of January av Alix E. Harrow

Det är en underbar dröm att kunna öppna en dörr och befinna sig någon helt annanstans än där man står. Inte bara en annan plats på jorden, utan kanske i en helt annan värld! Det är det som flickan January upplever för ett kort ögonblick en dag under det tidiga nittonhundratalet. Men hon stannar kvar i sin värld, vår värld, där hon bor hos sin förmyndare Mr. Locke. Hon är inte föräldralös men hennes far Julian reser runt världen för att hitta dyrbara föremål åt Mr. Locke och är bara sällan hos sin dotter.

Till Januarys födelsedag brukar det dyka upp fina och presenter på udda sätt, och några år senare får hon i present en bok med namnet The Ten Thousand Doors. Dess berättelse liknar Januarys egen; en ung flicka som hittar en dörr till en plats som luktar och känns helt annorlunda, och en proper man som förstör dörren så den inte längre kan öppnas. Efter detta varvas Januarys berättelse med kapitel ur boken, historien om flickan Adelaide som aldrig slutade leta efter nya dörrar.

Tiotusen dörrar till tiotusen andra världar! Men Adelaide letar bara efter dörrar till en särskild värld, den där den unge mannen bor som hon först träffade i sin egen trakt. Fastän beskrivningarna från denna andra värld där människor skriver berättelser på huden är lockande, är det litet frustrerande att bara få läsa brottstycken om alla de andra världarna som skulle kunna vara hur spännande som helst. Adelaides upptäcktsresor över hela världen är också litet osannolika - det är litet för enkelt hur hon så lätt lyssnar sig fram till historier om människor som försvunnit och kommit tillbaka med fantastiska historier, och ändå är hon (nästan) den enda som utforskar dessa magiska platser.

Det är många detaljer i boken som faller på plats litet för enkelt eller litet för svårt, när berättelsen kräver det. Tidigt i historien upptäcker January en magisk förmåga hon har, men fastän den skulle varit praktisk många gånger är det ganska slumpmässigt när och hur hon använder den och när hon avstår. I de sista kapitlen är det väldigt, väldigt många pusselbitar som dyker upp och glider på plats, så snabbt att engagemanget i handlingen störtdyker. Men fram tills dess är The Ten Thousand Doors of January en spännande och underhållande äventyrsroman med några riktigt fantasieggande inslag.

Inga kommentarer: