tisdag 17 november 2020

The New Wilderness av Diane Cook


 Städer och industriområden har brett ut sig och vuxit samman. Det finns områden med natur kvar men den är avspärrad och otillåten för vanliga människor. Men trots att stadslivet är tyngt av smog, sjukdomar, överbefolkning och kriminalitet är det ingen som vill flytta ut i vildmarken - nästan ingen. Bea hör till det tjugotal människor som faktiskt fick göra det, i form av ett experiment utan uttalat slutdatum. Trots omgivningens protester valde Bea och hennes partner Glen detta, vilket verkade som den enda lösningen för att Beas dotter Agnes skulle bli kvitt de sjukdomar som höll på att ta hennes liv som fyraåring.

Att samarbeta i en grupp går sällan sömlöst, och inte heller nu fastän det gällerden dagliga kampen för överlevnad. The New Wilderness berättar delvis om hur gruppen arbetar och samarbetar för att hitta mat, material till kläder och en trygg nattvila, men desto mer om alla mindre och större konflikthärdar som måste hanteras, olika personligheter som måste lirkas med eller överbevisas, och inte minst hur gruppen skall förhålla sig till de Rangers de möter och deras direktiv. För det finns stränga regler för hur gruppen får bete sig i vildmarken för att inte lämna minsta spår efter sig: inte bygga hållbara strukturer, inte stanna längre än sju dagar på en plats, inte lämna minsta skräp efter sig. De fick en diger Manual vid insläppet och den utvidgas då och då med nya sidor med regler att lära sig.

Med ojämna mellanrum får gruppen direktiv om att ta sig till en Post för att svara på enkätfrågor och ta emot personlig post. De Rangers de möter är sällan vänliga, oftare bryska och inte sällan rena mobbare mot den lilla gruppen av människor som vet att de är där på nåder. På de korta mötena får vi - gruppen och läsaren - knapphändiga uppgifter om hur det står till i världen utanför vildmarken.

Det är ett hårt liv att ständigt vara i rörelse och behöva arbeta för sin direkta överlevnad varje dag. Men Agnes har snart levt längre i naturen än i staden och har anpassat sig väl, som barn ofta gör. Visst finns det ändå saker och minnen från stadslivet som fortfarande lockar och förvirrar, och det är fint skildrat hur Agnes reagerar på nya intryck och gör dem till en del av sitt liv.

Berättelsen följer Bea och sedan Agnes under längre partier, vilket också låter oss se de psykologiska aspekterna av moderskapet och det uppväxande barnets begynnande frigörelse. Där Bea undrar om hon gjorde rätt som tog Agnes till vildmarken, ser Agnes osäkerhet och opålitlighet hos sin mor. Den yttre handlingen i The New Wilderness är mycket spännande, men de mänskliga relationerna och reaktionerna är nog så viktiga och mycket väl skildrade.

Inga kommentarer: