onsdag 25 november 2020

Miles Aldridge på Fotografiska


 En bild behöver inte vara realistisk för att vara en samtidskommentar. Miles Aldridge stylar sina foton hårt, med vackra modeller i dyra kreationer i grälla färger och arrangerade poser. I texten till utställningen med hans verk på Fotografiska säger han själv:

 Vi lever i en illusion av kontroll med vår livsstil av konsumtion och sociala media. Ett Utopia som vi bygger för att skapa en fiktiv trygghet, fast sanningen är att vi inte har någon kontroll alls. För när livet överraskande drabbar oss med till exempel sjukdomar, social orättvisa, upplopp och pandemier är vi ju oerhört sårbara och står skyddslösa. Vilket mina bilder riktar fokus mot och belyser genom starka färger, noga utmejslade detaljer och en viss cynisk svart humor.
 

Dock har jag svårt att se att Aldridges egna bilder rör sig bort från den illusionen av kontroll som många frivilligt upprätthåller på sociala media. Format och motiv hör även de till det iögonenfallande och lättkonsumerade, med några detaljer "fel" för att innehållet skall kunna tas för samtidskritik.

Likaså i bildsviten Virgin Mary, där Aldridge har använt sig av traditionella inslag och lagt till några moderna detaljer för att bli litet chict hädisk.

 

Självklart har Miles Aldridge också fotograferat några välputsade kändisar i samma färgstarka stil. "Så här har vi aldrig sett XXX förut!" brukar det stå på alla Fotografiskas utställningar av kändisfoton alt. kändisfotografer. Jo, nog har vi det och inte tillför de här bilderna något nytt.

 Länk till Fotografiskas sida om Miles Aldridge

 



Inga kommentarer: