onsdag 23 september 2020

The Light Fantastic av Terry Pratchett

The Light Fantastic fortsätter i samma ögonblick som The Colour of Magic slutade, det vill säga mitt i en bokstavlig cliffhanger. Än en gång följer vi det omaka paret Rincewind, misslyckad magiker, och Twoflower, entusiastisk turist i de mer ruffiga delarna av Discworld. En av orsakerna till Rincweinds avbrutna magikerkarriär är att han som olydig student fick en av de åtta mest kraftfulla trollformlerna inpräntade i sitt sinne, en så stark magi att den knuffar undan de mindre men mer användbara formlerna. Denna magi vill heller inte dö med sin bärare, så Rincewind räddas ur sin överhängande fara, denna gång och några gånger till.

Nu är det så att dessa åtta kraftfulla trollformlerna, efter att ha legat inlåsta i sin mäktiga bok under lång tid, faktiskt måste uttalas tillsammans, för att rädda Discworld som möjligen är på väg att utplånas av en röd stjärna som närmar sig i skrämmande fart. De aktiva magikerna förstår att de måste hämta Rincewind till Ankh-Morpork och de övriga formlerna i Unseen University. Några ger sig ut i ädelt syfte att finna Rincewind, andra gör detsamma men i mycket mindre ädelt syfte. Från sitt håll är Rincewind och Twoflower också på väg att ta sig tillbaka från de senaste eskapaderna, men på en värld som Discworld dyker det ju alltid upp hinder i form av ilskna människor och andra varelser. Men också hjälpsamma dylika, som till exempel Cohen Barbaren, en hjälte som blivit gammal men fortfarande har bett i svärdet om inte i munnen.

I The Light Fantastic får vi veta fler intressanta detaljer om Discworld och inte minst om det universum i vilket världen befinner sig. Språket är fortfarande mustigt och lustigt men flyter jämnare och lättare än i The Colour of Magic, tillsammans med handlingen trots de underhållande avvikningarna som på samma gång lägger krokben för handlingen och driver den framåt. Med kunskap om alla de existerande Discworld-berättelserna är det roligt att veta att vi kommer att få möta antihjälten Rincewind fler gånger.

Fler böcker av Terry Pratchett:
The Colour of Magic

Inga kommentarer: