torsdag 17 september 2020

Umbra: en inblick i Paradoxarkivet av Leena Krohn

Som läkare träffar Umbra många människor med problem, till och med något så udda som att hela kroppen är vriden till ett O som kan rulla iväg när som helst. Han är också samtalspartner på Kliniken, som tar emot våldsverkare, och på Burn-out-Hjälpen, dit människor kommer med större eller mindre bekymmer. Händelserna och diskussionerna blir mylla för hans egna funderingar kring världens beskaffenhet, den fria viljan och andra filosofiska spörsmål. Detta har hans tankar kretsat kring sedan han var barn, och många av tankarna är samlade i hans egna Paradoxarkiv.

Boken Umbra: en inblick i Paradoxarkivet innehåller noveller på ett par sidor var, till bristningsgränsen fyllda med originella scener från en värld mest lik vår men ibland riktigt konstig. Dock kan det kännas befriande och riktigt roligt att till exempel höra Umbra på Burn-out-Hjälpen råda en kvinna att börja på makramékurs för att komma igenom sorgen och ilskan över att ha bli lämnad av sin man.

- Det passar, sa fru Riutta. Då skulle jag kunna knyta ett kort, starkt rep att hänga sig i. Åt honom.
- Ni misstar er, sa Umbra. - På en makramékurs gör man växtamplar av snören. I amplarna kan ni driva upp örter av alla de slag. Det blir hemtrevligt i rummen, och medan ni knutit snören har en kväll igen löpt till ända. Ser ni, en människa kan i medeltal fundera på sju saker. När ni knyter snören och klappar om lera och hundar är det åtminstone ren tre. Ytterligare fyra till och ni glömmer er svekfulle man.
Fru Riutta såg på honom med ögon som mörknade av förakt och steg upp.

Fler böcker av Leena Krohn:
Tainaron
Pereat Mundus

Inga kommentarer: