fredag 13 mars 2020

Hilma Nordén, Kristinehamns konstmuseums stipendiat 2020

2020 års stipendium till en konstnär i början av sin bana med anknytning till Värmland tilldelades Hilma Nordén, och en avdelning av Kristinehamns konstmuseum avdelas åt hennes verk. Salen blir välkomnande av de upphängda tygerna tryckta med Nordéns konst; mönster av djur och människor lekande tätt i formering som ser jämn ut på litet håll men som vid en närmare titt innehåller många fina detaljer.



________________________________________________________________________________

På väggarna hänger också tavlor, nu med fokuserade bilder på samma tema; människor och djur i harmoniska formeringar och färgskalor. Nej, inte alltid harmoniska i motivet, men i utförandet.



________________________________________________________________________________

Flera av verken visar människa och varg mjukt omslingrade, något som kanske ligger extra nära till hands i Värmland där Gråben regelbundet drar fram genom bygderna. I de upphängda verken ser vi mestadels djuren, med eller utan människor, i stillsamma omfamningar. Men i den tillhörande broschyren, generös i omfång och bilder på sidorna, ser vi också vargar med ölflaskor eller tomburkar, bitande varandra, och tigrar som visar inte bara vassa tänder utan spetsiga knivar. Tankarna går till djur som uttryck för människokaraktärer, inte minst när vi börjar se kvinnor med vargtassar och tigrar med människoben. De är inte bara gulliga djur utan aspekter av alla mänskliga känslor.

Länk till Kristinehamns konstmuseums sida om stipendieutställningen


1 kommentar:

Håkan Wilhelm Hugosson sa...

Fina teckningar. Jag kom att tänka på olika "yt-fyllande" (space filling) strukturer - det finns flera sådana geometriska men även icke-geometriska; typ några blommor och någon svart duva/vit duva.