lördag 26 januari 2019

Sense8

Homo Sapiens är inte skapelsens krona. Det finns många sinnen och egenskaper vi skulle kunna ha. Det finns människor som har utvecklat de här egenskaperna, men de flesta av oss känner inte till dem även om vi skulle ha mött dem. De ser ut som vi men är osynligt sammankopplade med sju andra, som om de vore där fastän den/de andra är på en annan kontinent. TV-serien Sense8 berättar om en sådan grupp av åtta, från det att de föds genom upptäckandet av varandra och genom hårda erfarenheter som svetsar samman dem. Personerna i gruppen finns spridda över jorden men hör ändå samman: Sun i Sydkorea, Kala i Indien, Capheus i Kenya, Wolfgang i Tyskland, Riley i UK, Will i Chicago, Nomi i San Francisco, Lito i Mexico.


De utökade sinneserfarenheterna låter alltså en människa känna det som att hen var där hos ett av sina syskon - vi får se dem glida in och ut ur sina egna omgivningar in i den andras när två talar med varandra över landsgränserna. Det är snyggt och skickligt visat och hjälper till att ge den svindlande känsla som de nyväckta syskonen lär känna varandra. Men en sense8 har också fått samma färdigheter som alla andra i gruppen, och vi kan också få se en annan familjemedlem ta över i en kritisk situation, också i hastiga klipp som visar olika personer på samma plats.


Ganska snart blir det nödvändigt för de flesta av de åtta att använda sig av sina syskons tuffare egenskaper, för att de står inför livsfarliga situationer och behöver slå sig fria. Medan vi tittare tillsammans med de åtta försöker förstå vad som håller på att hända är Riley nära att dödas i en knarkuppgörelse, men räddas av kunskaper hos polisen Will. Nomi är mot sin vilja inlåst på ett sjukhus och på väg att utsättas för en farlig operation, men räddas av sina syskons uppmuntran och krafter, och kan sedan bidra till mycket med sina hackerkunskaper. Dock är det ofta, ofta som det är råstyrka och stridskunskaper som situationen kräver, och nästan litet sorgligt är det hur Wolfgangs kriminella bakgrund och dödsförakt får rädda någon annan. Kanske är det kärleken från syskonen som gör att han inte helt förlorar sin mänsklighet på vägen.


Redan innan alla åtta hunnit lära känna varandra sprider sig känslor genom gruppen och mångdubblas; sorg, lycka och orgasmer från sex - wow! Det är egentligen inte tillåtet för sense8-syskon att bli kära i varandra, men för några av dem är det svårt att stå emot när lojalitet och känslor fördjupas.


De åtta är inte de enda sense8 i världen, och några av dem träffar Jonas, en sense8 från ett annat kluster, som börjar berätta för dem om dem själva. Vår grupp behöver all information de kan få, men är Jonas någon att lita på? En sak är klar, och det är att det finns en internationenll sammanslutning som jagar sense8-kluster för att utplåna dem. Det är ingen nyhet att människan är rädd för nya förhållanden. Men den främste jägaren är själv en sense8, och han lyckas ta sig in i huvudet på en av dem vilket skulle kunna leda till katastrof.


Sense8 portionerades ut i två säsonger med var sitt bonusavsnitt. I första säsongen fick vi upptäcka gemenskapen i att vara förbunden med någon på en annan plats på jorden tillsammans med de åtta nyfödda sense8. I andra säsongen intensifierades jakten på våra huvudpersoner samtidigt som medlemmar ur andra kluster dök upp, en del med goda avsikter och andra med onda planer. Systrarna Wachovski har skapat många visuellt spännande äventyrsfilmer som antingen blivit superbra eller bra, fast med några snubblingar. Det finns några luckor i logik och förklaringar även i Sense8, men medan serien växlar mellan rasande action och filosofiska stunder är det svårt att inte vilja engagera sig i de åtta nya syskonen och deras gemensamma öde.


Inga kommentarer: