tisdag 26 maj 2015

The Uncertain Places av Lisa Goldstein

Sagor är ofta avrundade enheter: en början i fattigdom och ett slut i lycka och rikedom - eller katastrof. Däremellan en historia där huvudpersonens list, mod eller dumhet mäts mot ett sagoväsen vilket kan resultera i en guldkista eller en korv till näsa. Lisa Goldstein läser en saga om magisk lycka vara en händelse i en pågående historia in i vår nutid.

Boken utspelar sig till stor del under det trevliga året 1971, och omvärldshändelser färgar vardagslivet för Berkeley-studenten Will Taylor och hans bäste vän Ben. Men mer än så påverkas de unga männen av kärleken till vardera en syster i familjen Feierabend. Familjen, mor och tre döttrar, lever ett lyckosamt liv och räknar med att fortsätta det. Men när Wills älskade Livvy faller i en djup sömn från vilken det inte går att väcka henne, får Will reda på familjens hemlighet: familjens lycka beror av ett avtal med älvorna för flera hundra år sedan, och sedan dess tas en flicka i varje generation till bondmaid och sover i sju år i vår värld, medan hon samtidigt befinner sig i älvornas värld och strider mot en okänd fiende.

Lisa Goldstein gör ett gott jobb med att grunda handlingen i en igenkännbar verklighet, när Will och Ben börjar utforska bakgrundshistorien och hur förtrollningen kan brytas. Men ibland gör hon det för enkelt för sig, när hon låter stora delar av historien framföras i upphittade förhörsprotokoll och liknande berättelser. Det är ändå intressant att få läsa hur familjens framgång har dragit till sig lycksökare genom historien, och detaljerna i hur framgången underhålls.

Det är också mycket spännande när Will lyckas hitta vägar att ta sig in i den parallella världen och förhandla med älvorna. Men så dumdristig och obetänksam han är! Familjen ber honom gång på gång att inte försöka lura älvorna, dels för att de vet hur illa det kan gå och dels för att de vill behålla sin goda tur. Det verkar mer riskfyllt att försöka bryta avtalet än att låta Livvie sova, men Will ger sig inte.

Ibland förlorar sig boken i detaljer som ges större vikt än berättelsen behöver. Jag läser hellre det än en strömlinjeformad historia, men det orsakar ändå en viss spretighet. En stor del av behållningen är ändå de opålitliga men fascinerande varelserna och händelserna i den parallella världen. Det är inget att undra på att en del människor faktiskt längtar dit. Tyvärr blir boken mycket sämre i de allra sista kapitlen, av orsakerna jag har nämnt och även av andra anledningar. The Uncertain Places är ändå mycket fantasifull och underhållande.

Inga kommentarer: