lördag 2 maj 2015

Richard Johansson på Galleri Magnus Karlsson

51st state är titeln på utställningen på Galleri Magnus Karlsson. Sverige, liksom andra platser, kallas ibland för USA:s 51:a stat, oftast av någon som vill förfasa sig över amerikanskt inflytande, sällan med mer än svepande generalisationer som täckning. Galleriets konstnärsbiografi säger att Richard Johansson inte följer schablonbilden av en konstnär på Österlen, för att fylla på med detaljer som är så stereotypa att man kan skratta ("tar på sig arbetskläder", "identiferar sig med de lokala hantverkarna", "klasskamp och social rättvisa"). Jag ser inte att Johansson någonsin har levt i USA, så föremålen han ställer ut måste främst vara färgade av hans fantasier om landet och en frampressad artificiell indignation.


Johanssons tavlor och skulpturer är utförda i den naivistiska stilen som behöver vara mycket välgjord och bygga på genomtänkta motiv för att bli mer än barnteckningar. Sviten som kallas Road trip visar disparata föremål mot en spännande horisont, men det är både svårt att se såväl sammanhanget som meningen med varje enskild tavla.Johansson har byggt upp en stadsgata i liten skala, med "typiskt amerikanska" inrättningar som vapenbutiker och andra affärer utmed vägen. Biografen Movie Palace visar dock Henry Fool - så intellektuellt! Vad som saknas i modellen är emellertid människorna, och det är en stor brist. Människorna som bor i lägenheterna mot bakgårdarna, går på bion, handlar och gör så att affärerna blomstrar därför att de erbjuder vad människorna vill köpa.


Hus i leksaksstorlek, klara färger och gubbar som jonglerar är intresseväckande på ett direkt sätt, men vid närmare granskning finns här inget att fördjupa sig i. 51st state är en utställning med platta, tomma verk.

Länk till Galleri Magnus Karlssons sida om utställningen


Inga kommentarer: