måndag 25 juni 2012

City of Glass av Paul Auster


För några år sedan hittade jag en snygg upplaga av The New York Trilogy, med fint omslag inspirerat av pulp-romaner. Efter att jag impulsköpt den stod boken orörd i min hylla ett tag. Det behövdes att jag fick ytterligare en Paul Auster-bok av en vänlig kollega för att jag skulle börja läsa trilogin. Vad väntade jag på? Efter alla uppskattande ord om Auster var jag rädd för att han inte skulle leva upp till mina förväntningar.

Tack och lov sugs jag in jag redan på första sidan. Språket håller sig tätt intill historien, inga utsmyckande adjektiv ens när berättelsen tar en utvikning bakåt i huvudpersonens tidigare liv. Och dessutom så tätt skrivet att det anas mycket mer mellan raderna: intelligens och en historia som inte förlitar sig på klichéer och förenklingar.

Kanske för första gången får jag förståelse för varför deckare fascinerar sina läsare. Som författaren säger, de ritar upp en helt egen värld, och vartenda ord kan vara en ledtråd. Det är ju också en signal till oss läsare att dricka in varje rad - listigt! Men det gör jag gärna. Mysteriet som nystas upp är angeläget och dessutom mångbottnat. Mannen som tar sig an fallet tar också på sig identiteten som privatdetektiv, vilket är en ny men inte okänd roll för honom.

Under de dagar jag läser City of Glass, den första boken i trilogin, dyker detaljer från boken upp i min vardag - en jojo på min kollegas skrivbord, en TV-serie där huvudrollen har samma namn som en man i boken - och några teman i boken smälter också samman med teman i boken jag läser parallellt. Referenserna till världslitteraturen får mig att känna mig som en del i en internationell krets av intellektuella. Men så tycker jag att allt faller till marken med den simpla upplösningen av mysteriet. Så synd! Det var inte så att jag önskade mig en konventionell lösning, nej, jag hade önskat mig ett ännu större antiklimax. Men jag är fortfarande fascinerad. Jag läser vidare i trilogin.

Fler böcker av Paul Auster:
Ghosts
The Locked Room

The Brooklyn Follies
4 3 2 1 

Inga kommentarer: